Състезателният дартс се завърна с три очаквани победи на Мачплей

Спорт 19.07.2020 13:21 Снимка: ДНЕС+

Състезателният дартс се завърна с три очаквани победи на Мачплей

128 дни по-късно след Висшата лига в Ливърпул, дартсът се завърна на голямата сцена в Милтън Кийнс с победи на трио от претенденти, които оцеляха в откриващата вечер на Световния Мачплей.

Джеймс Уейд, Гари Андерсън и номер 1 в света Майкъл ван Гервен са печелили престижния трофей в миналото и всички те имат качествата да вдигнат короната в края на следващата седмица. Тримата са в горната половина на схемата, така че само един от тях ще достигне до неделния финал във втория най-престижен турнир в дартса. „Маршал Арена“ в Милтън Кийнс е новият дом на спорта, като надпреварата се провежда при закрити врати, но с традиционните излизания, шум от публиката и дори видеостена, която да позволи на играчите да се чувстват като у дома си.

За световния номер 1 Ван Гервен стартът не беше особено лек – двубой с Брендан Долан, който го победи в два от предишните им четири сблъсъка. Нидерландецът е устремен към това да стане едва втория играч след прекратилия кариерата си Фил Тейлър с три титли от турнира. Надигран от Джефри де Цваан и Глен Дърант в последните две години след три последователни финала, Ван Гервен наказа ранни грешки на Долан, за да поведе с 4-1. Ирландецът обаче се върна в срещата, печелейки четири от следващите пет лега, за да възстанови паритета. Двукратният шампион отново се показа напред в резултата при 7-5, но за втори път Долан не позволи да изостане фатално, изравнявайки статуквото. В крайна сметка класата на нидерландеца си каза думата и след 10-7 той се класира за втория кръг на Мачплея.

Джеймс Уейд също намери място в следващата фаза, гарантирайки си сблъсък с Гари Андерсън в един от най-интригуващите двубои от втория кръг. Уейд преодоля Кийган Браун с 12-10, като в началото шампионът от 2007 и шесткратен финалист поведе с 4-0, но Браун отговори с пет поредни на своята сметка. „Иглата“ се показа напред в резултата при 7-6, но след три поредни безответни лега Уейд бе близо до успеха. В крайна сметка се стигна до продължения и два лега разлика, в които победителят от 2007 си гарантира успеха и мач с Андерсън. Шотландецът, шампион на Мачплей от 2018, получи съпротива от Джъстин Пайп в началото, но спечели пет последователни лега за крайното 10-5В останалите два мача от вечерта победи записаха Саймън Уитлок и Кшищоф Ратайски съответно над Райън Джойс и Джеймс Уатимена. В неделя предстоят още пет мача, като най-сериозен интерес предизвиква срещата между Дърант и Де Цваан. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911