Резултатите от плейофите в Първа лига няма да влияят на показателя "преки двубои" в класирането

Спорт 19.06.2020 12:32 Снимка: ДНЕС+

Резултатите от плейофите в Първа лига няма да влияят на показателя "преки двубои" в класирането

Корекцията е с цел максимално спазване на правилата за равнопоставеност между клубовете

Българският футболен съюз уведомява клубовете участници в първенството на Първа лига, че предвид форсмажорните обстоятелства, довели до редуцирания календар на настоящия шампионат, при равен брой точки на два или повече отбора в крайното класиране за сезон 2019/2020, финалните позиции ще бъдат формирани на база на директните двубои между отборите в редовната фаза на първенството (до изиграването на 26-и кръг включително).

Корекцията е с цел максимално спазване на правилата за равнопоставеност между клубовете и анулиране на фактора "единично домакинство" в последващите етапи на шампионата при формирането на крайното класиране.

Това уточнение на БФС може да има значение за крайното класиране в Първа лига и особено в битката за участие в евротурнирите, тъй като отборите вече няма как да променят баланса в преките двубои.

По този начин Лудогорец със сигурност ще има предимство в преките двубои с Локомотив (Пловдив), докато при равенство на точките с ЦСКА София ще се гледа головата разлика, тъй като и двете дербита от редовния сезон завършиха при нулеви равенства. От друга страна при равни точки Левски ще има предимство срещу "червените" заради повече голове, отбелязани на чужд терен (2:2 и 0:0), както и срещу Локомотив след победа и равенство до този момент през кампанията.

В най-необлагодетелствана позиция са "армейците", които изостават в преките двубои и срещу пловдивчани, което означава, че трябва да завършат с повече точки от двата си съперника, за да си осигурят участие в Лига Европа през следващия сезон.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027