Раева: Не сме усетили проблем с пандемията, правителството в лицето на Красен Кралев много ни помага

Спорт 19.07.2020 12:31 Снимка: ДНЕС+

Раева: Не сме усетили проблем с пандемията, правителството в лицето на Красен Кралев много ни помага

„Много се вълнувам за това, което се случва около Наско и около “Левски”, защото при него това беше много сериозна и значима житейска кауза. Аз никога, ама никога не съм била чак в толкова тежка ситуация. Когато аз започнах да се занимавам с управлението на художествената гимнастика, тя също беше на много, много ниско ниво, нямаше ги успехите, медалите, нямаше международни състезания в България. Като че ли художествената гимнастика в България - спорт, който за нас значи успех и национална гордост, беше със затихващи функции и имаше нужда от един вид възродителен процес. Но при Наско ситуацията е такава, че той наистина се хвърли във футболната джунгла и в напълно опустошен „Левски”. Това казва председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева в интервю за „24 часа”.

По думите ѝ задачата на съпруга и не е да вади отбора „от дъното“, а „под дъното“.

„Задачата му е много трудна, но той има знанията и възможностите и мисля, че ще се справи с тази мисия, която за мнозина в момента може и да изглежда невъзможна. Но когато става дума за „Левски”, за тази негова житейска кауза, всички трябва да са сигурни, че Наско ще направи и невъзможното, за да извади клуба от това състояние. Разбира се, че цялото ни семейство се вълнува и Наско има нашата пълна подкрепа в тази тежка мисия. Хубаво е също, че цялото огромно „синьо” семейство осъзнава, че най-тежкият път трябва да се върви заедно, с обединение и подадени ръце между всички тези, за които „Левски” наистина е не просто кауза, а начин на живот. Правят се страхотни инициативи с феновете, хората засвидетелстват любовта си и показват, че са готови да отделят и от залъка си за нея. Всеки е готов да помогне с каквото може. А ангажирал ли се е Наско, означава, че е готов да се изправи и срещу наглед невъзможни препятствия. А аз в момента съм по-скоро в период, в който бера плодовете от моя десетгодишен сериозен труд“, казва тя.

Сираков и признал, че смята да поеме „Лески“ „един-два дни преди да го обяви официално“.

Радева разказва, че пандемията се е отразила тежко на всички спортове.

„Два месеца е много дълъг период за активните, за професионалните спортисти. После трябва да се започне да се тренира по съвсем различен начин. Ние нямаме опит с такива дълги почивки. Трябваше да мислим много, да внимаваме и да подготвим план, по който да пазим момичетата от контузии. Разбира се, получиха се някои съвсем дребни контузии на някои от тях, но, слава богу, нямаше сериозни. По мое предложение преместихме всички държавни първенства през август и се радвам, че се прие. Защото нямах добри предчувствия за есента и за зимата, а ги бяхме отложили за по-късната есен - октомври и ноември. Нашата база е недостатъчна, но за сметка на това от спортното министерство са ни подсигурили възможността да сме разпределени в три бази и имаме прекрасни условия, при които се готвим за предстоящите състезания и за нови големи постижения след възобновяването на сезона“, обещава тя.

Раева изказва благодарност на Министерството на младежта и спорта за оказаната подкрепа.

„Към нито един момент по време на пандемията не сме усетили проблем. И това си има логично обяснение. Първо - ние получаваме голяма помощ от министерството на спорта. Имаме подкрепа и от различни дарители и спонсори. Но най-голямата подкрепа получаваме от министерството и от Красен Кралев и това позволява дори в кризисна ситуация като тази, каквато не бяхме виждали, ние да продължим да се движим по план, не да се чудим как да се справяме, а да не спираме да мислим за развитието и за бъдещите високи постижения, когато имаме възможност да ги постигаме. Но това не е нещо ново, винаги е било така“, подчертава Раева.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827