Пламен Марков: Гриша Ганчев е категоричен в решението си да напусне ЦСКА!

Спорт 16.02.2021 17:46 Снимка: ДНЕС+

Пламен Марков: Гриша Ганчев е категоричен в решението си да напусне ЦСКА!

Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков говори за решението на Гриша Ганчев да се оттегли от клуба.

„Пресконференцията беше свикана по повод изявлението от нашите собственици за прекратяване към ЦСКА и съответно ние като клуб решихме да организираме този брифинг, за да може всички хора в България, които се интересува от бъдещето на ЦСКА, да бъдат наясно със случката. Имах разговор с нашите собственици, които са категорични в намеренията си да приключат с финансовите си ангажименти към днешна дата. Ганчев е категоричен от решението си независимо от разговора, който проведох с него. Той счита, че в тази ситуция е в невъзможност да издържа клуба", започна Марков.

Има няколко акцента: в близките две седмици нашите собственици ще изчистят задълженията, които ЦСКА има към техни фирми, за да може клубът да е „на чисто” от финансови ангажименти към Ганджев и Инджов. Това е важен момент, който държах да съобща. Акциите на клуба ще бъдат подарени на желаещи да ги имат, така че всеки, който желае да продължи да издържа ЦСКА и да се грижи за съществуването на клуба, ще има тази възможност – на безценица, да ги получи. ЦСКА и собствениците гарантират, че финансите на клуба са стабилни, а отборът ще може да завърши годината без финансови тревоги. Това е важно с оглед всички състезатели, ръководство и служители в клуба – да не се притесняват от техните ангажименти и договори до края на сезона", продължи директорът.

Какви са причините за оттеглянето?

„Едва ли ще мога изчерпателно да отговоря и най-точно, защото въпросът е към собствениците. Тази атака не е по-скоро от любов към ЦСКА, това е мое мнение и не обвързвам шефовете с това. Инспирирано е от наши опоненти, хора, които не обичат ЦСКА, макар използвайки част от фенската маса. Аз съм от началото на Ганчев тук на работа, знаем всички в какво състояние беше клуба. Той бе обявен в несъстоятелност и благодарение не само на финансовата подкрепа, а и всичко, което бе направено от господата Ганчев и Инджов, както и хората, които бяха близо до ЦСКА, видяхме докъде стигнахме. Това не е една необективна оценка. Не си приписваме заслуги, но да не забравяме, че ЦСКА просто не съществуваше. Бързо взехме една купа като аматьорски отбор. Бяха платени 8 млн. лева, свързани с емблемата на ЦСКА и голяма част от задълженията, които трябваше да бъдат направени. Клубът се стабилизира финансово и спортно-технически започна да се гради стабилен и постоянен отбор. Това са неща, които хората, които не разсъждават обективно, не си дават сметка и да разберат каква е „услугата” и ползата от тези хора, заели се с издържането на ЦСКА. Още повече – обстановката за развитие на бизнес е много тежка, възможностите са ограничени и смятам, че това влияе на крайното решение. Виждате, че ДЮШ има сериозно развитие на този етап. Доста неща се направиха като положителни действия и така нататък. Започнаха и трансфери в чужбина. Даването под наем с опция за закупуване на Валентин Антов е добро нещо за имиджа на ЦСКА, защото се дава възможност на едно дете да отиде и да пробие в едно от най-реномираните европейски първенства. Считаме, че това е важно за политиката и пример за децата ни от школата и в частност това е бъдещето на футбола в малка страна. Дори и Сърбия има такава програма, след като най-талантливите им се дава шанс за големия футбол. Чак тогава можем да разчитаме, че можем да направим добър национален отбор, а и клубният футбол да отиде на ново ниво.

Защо според Марков се е стигнало до решението на собствениците?

„Ганчев води сериозни битки на различни фронтове, свързани с бизнес, дела, които има заведени срещу него. Наши опоненти от спортен план, свързани с подкрепа, обективна или субективна. В крайна сметка се получава един момент, в който той трябва да се бори срещу хората, на които най-много разчита клуба, като хора подкрепящи го. Това мисля, че е преляло чашата и е преминало границата, за да се стигне до подобен извод. Имах сутринта разговор с него, опитвайки се да повлияя по някакъв начин на решението му, но мисля, че независимо от опитите не успях. Не мога да отговоря на този въпрос за бъдещето на ЦСКА, отговор в бъдещето и аз не се ангажирам с каквато и да е позиция, защото нямам тези инструменти. Мисля, че хората, които желаят това да стане, вероятно са част и от тези, които са написали писмото. Спомням си ЦСКА през какви тежки етапи премина, не само от 2015-а използва досега. Да се върнем към времената на Томов, когато имаше финансова ситуация и той предостави акциите на клуба за продажба и помним какъв беше резултатът, така че този въпрос е сложен. Силно се съмнявам, че ако това мнение и решение е окончателно, че посоката на развитие на ЦСКА може да отиде в състоянието, което беше без заеми”.

„Не съм оптимист с днешна дата към бъдещето на ЦСКА, защото тук е осигурен сега финансово за период от време клуба и няма да има проблеми. Да кажем до завършването на сезона. Разбира се, всеки един желаещ, който обича ЦСКА, желае ЦСКА да върви нагоре и има ресурс, е добре дошъл, за да вземе акциите безплатно, както обясних в началото.

Христо Стоичков и акциите му в ЦСКА:

„Не се притеснявам да разговарям, с когото и да било, включително и Христо Стоичков. Като изпълнителен директор на клуба да разговарям и с бъдещи благодетели, които могат да бъдат полезни за ЦСКА, така че в някакъв период от време това ще бъде моя задача, но по никакъв начин не мога да гарантирам каквото и да било. Не съм очаквал такова решение от собствениците. Когато прочетох писмото, се почувствах смутен и засегнат, защото през тези пет години и половина, заедно с моите колеги, ние също сме участвали като действие и работа, давайки всичко по силите си ЦСКА да бъде добре. До лятото клубът продължава да функционира със същия екип. Никой няма да напуска и да напусне сега”.

„Аз вярвах и в първите 1-2 години, че имаше хора, които се съмнявах кое е ЦСКА, когато ходих в различни хора в България, да убеждавам хората за каузата ‘ЦСКА’ и мислих по начина, че трудно в тези години ЦСКА щеше да съществува, ако не бяха те. С днешна дата разсъждавам по същия начин, защото практиката и опитът от няколко години, когато имаше трудности при различни ръководители не се намериха други хора да подадат ръка на ЦСКА да излязат от тази ситуация. За мен този проблем, който се провокира, е от хора, които желаят ЦСКА да се срине. Не знам какъв е механизма, не съм и привърженик на конспирациите, но трезвомислещите хора според мен би трябвало да си дадат равносметка за изминатия път от тези ръководители. Като изпълнителен директор, не като фен, искам да виждам ЦСКА от нивото, което беше през 80-те години, когато беше фактор в Европа, елиминираше европейски грандове, не само на фенове на ЦСКА, но мисля и на цялата наша футболна общественост, защото са ме срещали не един и двама фена, които са ми казвали, че са от Левски, но ни уважават за постиженията. ЦСКА е бил гордост и за другите клубове, но това са изводи, които правим сега. Ние всички искаме ЦСКА да е на това ниво тогава, но да не забравяме кой беше благодетел. От тази страна мисля, че желанията са едни, а възможностите други”.

„Дарителска сметка е интересна версия, но при положение, че акциите се предоставят, то по-разумно е да се закупят и клубът да се финансира за по-дългосрочен план. Не знам дали са предлагани на феновете.

„Политиката и стратегията на Ганчев не е насочена към това дали ще стане шампион или не. Не ми е казвал да съжалява за инвестициите, които е правил. Наблюдаваме стабилизиране на клуба в организационно, финансово и спортно-техническо отношение, а това вълнува най-много фенове. Не мисля, че Ганчев ще размисли, ако станем шампиони. Ако беше така, можеше това решение да дойде през 2020-а година, не мисля и никога не е споменавано пред мен подобно нещо”.

„Много е лесно да се правят изводи и да се дават съвети без да се носи каквато и да било отгвороност. С цялото ми уважение към феновете, аз не съм по-малък. Искам ЦСКА да игаре не само в групи на ШЛ, а и да се е класирал към финалните мачове. Искам да купим и Меси, мисля, че отборът ще изглежда по-добре или някоя друга голяма звезда, така че аз мисля, че също мога да дам такова мнение, но ако сте забелязали, макар доста да са си задавали въпроса защо не говоря преди или след мачове, то е от деликатност, за да не влизам в поле, за което не отговарям. Мисля, че всеки един ръководител трябва да знае докъде му се простира полето на действие и да се уважава спортния щаб, който взима решенията, за които е назначен", констатира Марков.

Относно трансфера на Али Соу:

„Що се отнася до Соу, немалка част от нашите фенове искаха неистово неговата продажба до ноември месец предвид колебливите игри, които имаше. Той се представи на много високо ниво преди празниците, а сега изведнъж мнението коренно се промени, че той не трябва да бъде тук. В една малка България и в един със сериозен бюджет какъвто е ЦСКА трябва да бъдат осигурявани средства, които да бъдат спомагани за издръжката на клуба. Това не е трансфер, насочен към оголване на отбора, а в същото време има двама състезатели, които сега са привлечени на тази позиция и си мисля, че малкото наблюдения, които имам, че те ще бъдат нелоши, да не кажа добри заместници на Соу. Въпросът се разглежда спортно-технически, но хората, които трябва да осигуряват заплатите на футболистите и съществуването на ЦСКА трябва да мислят за финансовата страна на въпроса. Това е най-тежкият и сложен въпрос – финансовото обезпечаване. С оглед тежките условия от пандемията е сложно да се развива бизнес, по който вероятно се е развивал последните години. Не съм бизнесмен и не мога да се изказвам професионално, но мисля, че такива процеси се правят навсякъде в Европа, в света, за да може да се подсигурява финансирането”.

"Няма как да продадем всички футболисти. Има много оферти, но няма да коментирам в детайли. Има оферти за Мазику и Тиаго, но за да не се стигне до трансфер, вероятно офертите не са удовлетворявали ръководството.

"Възможно е решението да е продиктувано и от забавянето по процедурите около стадиона, новсе пак не смятам, че това не е така, защото днес не бе споменато. Иска ми се, ако е възможно, господин Ганчев да ревизира решението си и да продължи с Инджов като екип да работят в клуба, както и ангажиментите, които са поели. Мисля, че нищо не се случва с писмото на БФС към арбитражния съд на УЕФА. БФС очаква запитване от европейската централа, а УЕФА очаква от БФС да подадат такова писмо. Ситуацията е патова./tribune.bg

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147