Пиронкова отстрани Корне и ще играе на 1/4 финал срещу Серина!

Спорт 08.09.2020 10:02 Снимка: ДНЕС+

Пиронкова отстрани Корне и ще играе на 1/4 финал срещу Серина!

Приказката на Цветана Пиронкова в Ню Йорк продължава! Българката победи Ализе Корне с 6:4, 6:7(5), 6:3 и се класира за четврътфиналите, където ще се изправи срещу носителката на шест титли от US Open Серина Уилямс. За Цвети това ще бъде дебютно участие във финалната осмица на турнира от Големия шлем.

„Нереално е! Бях изтощена в края на мача, но трябваше да продължа да се боря. Честно казано не усещах голямо психологическо напрежение, опитах се да съм по-агресивна и се радвам, че се получи. Серина е голям шампион и очаквам с нетърпение този мач. Сега просто искам да вляза в ледената вана“, обяви Пиронкова след успеха.

Мачът тази продължи близо 3 часа, в които Пиронкова направи 46 печеливши удара срещу 24 за Корне. Българката показа и страхотна успеваемост при честите си излизания на мрежата. Пиронкова можеше да затвори двубоя в два сета, но при 5:4 във втория сет и свой сервис пропусна мачбол.

 Корне започна по-агресивно двубоя и след ранен пробив успя да поведе в резултата с 2:0. Пиронкова отговори светкавично и на свой ред проби подаването на опонентката си, след което изравни за 2:2. В края на сета Пиронкова нанесе своя удар. След страхотна акция в близост до мрежата Цвети проби Корне и поведе с 5:4, след което сервирайки за първата част се справи убедително.

Във втория сет имаше изобилия от пробиви и обрати. Пиронкова започна силно и поведе с 2:0, но след това Корне влезе в серия от 4 последователни гейма. Българката успя да изравни за 4:4, след което на два пъти получи възможност да сервира за мача, като при 5:4 пропусна и мачбол. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Корне се наложи със 7:5 точки.

В решителната част французойката първа стигна до пробив за 2:1, но Пиронкова го върна бързо. Решителният момент в сета и мача дойде в осмия гейм, когато Пиронкова направи нов пробив след удар по диагонал от бекхенд, за да поведе с 5:3 гейма. При третото си сервиране за мача българката нямаше проблеми и затвори гейма на нула. Така, броени дни преди да навърши 33 години, тя си уреди среща с една от най-великите в историята на женския тенис.

Преследващата рекордна за всички времена 24-а титла от Големия шлем американка по-рано днес надви в три сета гъркинята Мария Сакари и ще излезе в сряда срещу Цвети в битка на две майки.

До момента Пиронкова и Уилямс са се срещали два пъти, като американката няма загуба в тези двубои. 38-годишната Серина дори не е губила сет в тези двубои. През 2014 г. тя надделя на 1/16-финалите на China Open с 6:2, 6:3, а година по-късно преодоля българката в същия етап на Western & Southern Open – 7:5, 6:3./tribune.bg

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233