Официално! Барселона има нов президент

Спорт 08.03.2021 09:16 Снимка: ДНЕС+

Официално! Барселона има нов президент

58-годишният юрист Жоан Лапорта се завръща начело на Барселона като президент с внушителен резултат.

Бившият шеф на каталунците спечели вота с 54.28 % процента от гласовете на имащите право на глас "сосиос". За него са гласували 30 184 души.

На второто място е Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нарежда Антони Фрейша с 8,58 %.

В гласуването взеха участие и футболистите на клуба, в това число и световната мегазвезда Лионел Меси.

Той пристигна в пункта за гласуване заедно с едно от децата си, но отказа да коментира каквото и да било и не направи никакво изявление.

Фактът, че си направи снимки с хората от щаба на Лапорта се разтълкува от агенция Европа Прес, че именно това е бил и фаворитът на аржентинския гений.

Още преди обявяването на финалните резултати третият в класирането Тони Фрейша направи изявление, в което поздрави Лапорта:

"Искам да поздравя Лапорта за тази победа, която не подлежи на никакви дискусии. Оттук нататък ние всички трябва да подкрепяме нашия президент. Толкова голяма преднина при вота легитирима победата му при всички случаи".

Досега Барселона се управляваше от Хосеп Мария Бартомеу, който пое каталунския клуб през 2014-а година.

Но в последните две години положението около него ескалира и заради финансови злоупотреби, които бяха открити, и заради неправилно разходване на бюджета и заради скандала БарсаГейт.

Там се разбра, че Бартомеу е финансирал пиар-компания, която се е занимавала със създаването на множество акаунти в социалните мрежи, чиято задача е била разпространението на недостоверна информация с цел да се очернят негови конкуренти и да се представя грешна картина за ситуацията в клуба, както и да се дискредитират звездите от ранга на Лео Меси.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827