Надал стартира с чиста победа, Кенин започна успешно защитата на титлата в Мелбърн

Спорт 09.02.2021 11:46 Снимка: ДНЕС+

Надал стартира с чиста победа, Кенин започна успешно защитата на титлата в Мелбърн

Рафаел Надал се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, след като надигра убедително Ласло Джере с 6-3, 6-4, 6-1 за около два часа игра. Испанецът, който се оплакваше от болки в гърба преди началото на първия за годината турнир от Големия шлем, не показа тревожни признаци от физическо естество, като преодоля няколко коварни момента в мача, за да елиминира сърбина.

В първата част Матадорът стигна до ранен пробив и аванс от 5-1, като тогава бе пробит от Джере, но не допусна колебания и затвори частта след 6-3. Във втория сет Рафа стигна до нов ранен брейк, като при 5-4 спаси три брейкпойнта за съперника, за да се доближи на сет от крайния успех. Именно в заключителната част той бе най-убедителен, давайки само един гейм на опонента. Надал завърши с 83% спечелени точки на първо подаване при 19 уинъра и 24 непредизвикани грешки. В следващия кръг испанецът, шампион в Мелбърн от 2009, ще играе с победителя от двубоя между Майкъл Мо (САЩ) и Виктор Троицки (Сърбия).

Руското трио – Данийл Медведев, Андрей Рубльов и Карен Хачанов, не допусна изненади, побеждавайки съответно Вашек Поспишил, Яник Ханфман и Александър Вукич. Изненади при мъжете все пак не липсваха, като двама от поставените се сбогуваха рано с турнира в лицето на Давид Гофен и Роберто Баутиста Агут. Белгиецът, под номер 13, отстъпи в пет сета на представителя на домакините Алексей Попирин, докато 12-ият в схемата испанец бе надигран в четири от молдовеца Раду Албот.

За следващата фаза се класираха още Лойд Харис, МакКензи МакДоналд, Тиаго Монтейро, Кристофър О‘Конъл, Борна Чорич, Карлос Алкарас, Микаел Юмер, Пабло Куевас, Филип Крайнович, Пабло Андухар-Алба, Рикардас Беранкис, Фелисиано Лопес, Лоренцо Сонего, Томи Пол и Салваторе Карузо.

При жените, София Кенин достигна втори кръг на Откритото първенство на Австралия, след като надви участващата с „уайлд кард“ представителка на домакините Мадисън Инглиш със 7-5, 6-4 за около час и половина игра.

Срещата стартира трудно за шампионката от миналата година, която бе пробита в четвъртия гейм, но направи моментален рибрейк, за да се върне в сета. При 5-5 австралийката бе пречупена и след нов пробив американката стигна до преднина в сетовете. Втората част започна чудесно за Кенин, която проби на старта, но допусна връщане на брейка в шестия гейм. Моментален рибрейк в седмия даде спокойствие на американката, която спаси брейкбол и реализира втория си мачбол, за да продължи напред. Номер 4 в схемата ще играе с Кая Канепи от Естония в следващата фаза.

Миналогодишната финалистка Гарбине Мугуруса даде само четири гейма на Маргарита Гаспарян за успех с 6-4, 6-0. Напред продължиха още Белинда Бенчич, Нао Хибино, Людмила Самсонова, Елизе Мертенс, Ан Ли, Надя Подороска, Лин Джу, Хедър Уотсън, Дженифър Брейди, Мадисън Бренгъл, Кристина Младенович, Екатерина Александрова и Дона Векич. Коко Гоф и Елина Свитолина също спечелиха мачовете си и ще се изправят една срещу друга в един от най-интригуващите сблъсъци при дамите от втори кръг.

Виктория Азаренка, бивша двукратна шампионка в Мелбърн, бе най-голямата жертва сред поставените. Поставената под номер 12 беларускиня отстъпи на американката Джесика Пегула след 5-7, 4-6. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911