Министър Кралев – за коронавируса от първо лице

Спорт 11.09.2020 12:00 Снимка: ДНЕС+

Министър Кралев – за коронавируса от първо лице

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който изкара коронавируса, сподели от първо лице за борбата си с COVID-19. „Изкарах го тежко. Завършил съм медицина и съм дипломиран лекар, субективното усещането е като да си прекарал пневмония, но скритите неща са много опасни“, разказа министър Кралев пред NOVA.

„В началото ми се повиши температурата и отидох да си направя тест. След три дни състоянието ми се влоши. Впечатлението ми за хората от първа линия са, че са изключителни професионалисти“, допълни той.

Не трябва да се подценява и трудът на лекарите. Те са хората на първа линия в битката с COVID-19. Показват изключителен професионализъм в екстремни условия. Те са всеотдайни хора, които работят на 12 часови смени. В продължение на 4 часа са в защитни облекла с шлемове, маски, гащеризони. Тези хора работят с риск за живота си в екстремни условия, а след това се прибират при своите близки, съзнавайки, че има огромен риск да предадат вируса на тях. Благодарен съм на всички, които положиха грижи за подобряване на моето здравословно състояние. Възхитен съм от това, което видях в УМБАЛ “Св. Марина” и от екипа на отделението за интензивно лечение и неинвазивна вентилация, ръководен от д-р Валентина Димитрова”, допълни Кралев.

Министърът изкара 12 дни в интензивно отделение на болница във Варна. В момента се намира в дома си. „Бях на кислородотерапия около 10 дни”, обясни още министър Кралев.

„Не съм подценявал вируса, спазвал съм всички мерки, но също така съм си изпълнявал и задълженията като министър. Много хора са носители на вируса, но го прекарват без симптоми, но при останалите рискът е огромен“, добави спортният министър.

Той сподели, че му е било изключително трудно, докато е изчаквал резултатите от тестовете на близките си хора, но те са били отрицателни. 

“Един от най-тежките моменти е притеснението за близките. Това е на чисто психологическо ниво. Докато не излязат техните проби започваш да чувстваш вина за това, че не си предотвратил заразяването с вируса, че поставяш в опасност и тях. Но никой не е застрахован. Ако знаем къде може да се докоснем до вируса и къде може да контактуваме с него ще се пазим много повече. Слава Богу около мен всички бяха здрави. Това се дължи и на това, че аз спазвах противоепидемичните мерки. Шансът да заразя някого беше лимитиран”, каза спортният министър. Той продължава да бъде под карантина до даването на две отрицателни проби за наличие на коронавирус в два последователни дни.

„Единственият шанс, който имаме в момента е да продължим да спазваме противоепидемичните мерки, без да се изпада в крайности и истерия”, каза още министърът.

Министър Кралев заяви, че следи всичко, което се случва в държавата. “Едни от постиженията на гражданското общество са свободата на словото, правото на свободно изразяване и мнение, правото на мирни протести, правото на свободни и честни избори. Мисля, че нашето общество си е извоювало тези ценности и тези права. Те продължават да са част от нашето ежедневие. Очевидно е, че в момента обществото е разделено. Не е ясно каква част от народа представляват протестиращите. Аз съм против всякаква форма на агресия и насилие. Сегашното правителство е избрано от един милион българи и смятам, че трябва да продължим да си вършим задълженията до края на мандата. Съвсем скоро има насрочени редовни избори и там вече ще се види реално какво е мнението на народа. Той ще даде истинската оценката за това как ние сме се справили със задачите, които са ни възложени и какво сме свършили. До тогава има много работа, ние сме част от изпълнителната власт и трябва да изпълняваме задачите си стриктно и отговорно”, заяви Красен Кралев./NOVA

Още по темата

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853