Министър Кралев: След 15 юни българският спорт ще започне да функционира на пълни обороти

Спорт 07.06.2020 14:54 Снимка: ДНЕС+

Министър Кралев: След 15 юни българският спорт ще започне да функционира на пълни обороти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че българският спорт ще започне да функционира на пълни оборoти от 15 юни. “За всички нас пандемията от коронавирус COVID-19 беше шок. Въпреки че правителството имаше информация за това, което се случва в Китай, а аз, като лекар, знаех прекрасно какво ще се случи в Европа, е много трудно да приемеш тази нова реалност”, заяви министър Кралев в предаването “Код Спорт” на ТВ+.

“Първите седмици бяха много трудни, но в екстремни условия се показва дали ставаш за ръководител. Смятам, че всички трябва да бъдем благодарни на премиера Борисов, че прояви далновидност и направи едно много важно нещо. Бяхме от първите, които приложиха строгите противоепидемични мерки, което се оказа ключово за успеха, който имаме в борбата с вируса. В резултат на това

България е една от държавите, които бяха най-малко засегнати от пандемията.

Вторият ключов момент беше, че бяхме една от първите страни, в които започна разхлабване на мерките. Това помага за минимизиране на икономическите щети, защото затварянето на живота в държавата, затварянето на икономиката, не може да се размине без последици. Решителността на правителството беше ключова. Смятам това за успех и тепърва ще видим резултатите от това поведение”, допълни спортният министър.

Кралев заяви, че всички спортисти и спортните федерации са проявили достойно поведение по време на извънредното положение.

Той подчерта, че Министерството на младежта и спорта и ръководството на Национална спортна база са били в готовност във всеки момент да предоставят центровете си за подготовка на елитните ни атлети. “Спортистите разбраха какво е положението и видяха, че се опитваме да направим всичко, което е възможно, за да могат те да продължат нормално със заниманията си. 40 дни беше периодът на карантината и 40 дни е периодът, за който рестартирахме всички спортни дейности. Всеки ден сме взимали решения, които са съобразени с моментната епидемична обстановка в страната. Ако броят на заразените или починали от COVID-19 хора се увеличаваше, ние щяхме да редуцираме или да забавим рестартирането на някои спортни дейности. За радост всичко се разви по план и в рамките на тези 40 дни успяхме да изпълним предварително заложената програма, за да рестартираме целия спорт. Мисля, че след 15 юни ще започнем да функционираме на пълни обороти във всички нива на българския спорт”, каза Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта акцентира върху ролята на Българския спортен тотализатор (БСТ) през следващата година. “От много време насам имахме желанието да увеличим средствата за клубовете. Сега имаме тази възможност, защото

БСТ започна да функционира на по-високи обороти и предварителните разчети сочат, че за следващата година бихме могли да си позволим да инвестираме двойна сума в спортните клубове.

Много пъти съм казвал, че те са хронично недофинансирани, но всички знаем, че се разпростираме според бюджетите, с които разполагаме. Смятам, че е време, при наличието на необходимите средства, да се обръща много по-голямо внимание на спортните клубове, защото именно там се откриват талантите и се коват истинските шампиони. Те вършат основната работа при развитието на състезателите и трябва постепенно, всяка година, да бъдат увеличавани средствата, с които те разполагат. До момента бюджетът, който държавата е осигурявала на финансираните около 900 клуба е 6.5 млн. лв. За следващата година средствата ще бъдат удвоени до 13 млн. лв. Финансирането, което получават клубовете, се изчислява по много сложна формула. Половината от сумата се определя от точките, които те получават за дейността си от федерациите, а другата половина от оценката, която имат в ММС. Тя се определя на база брой състезатели, международни успехи, вътрешни успехи, организиране на масови спортни мероприятия и т.н. Смятаме, че сме постигнали една сравнително обективна система за подпомагане на клубовете. Важното е оттук нататък да се подсигурят повече средства и аз мисля, че сме на прав път. Пожелавам успех на БСТ. Нека работят по-концентрирано и по-мотивирано, защото клубовете имат нужда от тази подкрепа. Щастлив съм, че за първи път от много години средствата за клубовете ще бъдат увеличени с подобен размер”, заяви Кралев.

Той коментира и процесите в Българския футболен съюз (БФС), както и възможността да бъде организиран Конгрес на централата. “До момента нямаше възможност да бъдат провеждани конгресни и конферентни мероприятия. Те вече са разрешени и Изпълнителният комитет на БФС може да насрочи дата за провеждането на Конгрес. ММС не може да се намесва и да изисква кога да бъде проведен. За всички участници във футболния живот е ясно, че това трябва да стане възможно най-скоро в рамките на тази година”, каза спортният минисър.

Красен Кралев допълни, че в момента 316 футболни клуба са преминали през процедура за получаване на лиценз. “Има много действащи клубове в Трета лига и в областните групи, които функционират, но не са намерили време да си подадат документите. Лошата новина за тях е, че ако те не успеят да го направят до началото на следващото първенство, няма да могат да участват в него. Съветвам клубовете, които искат да развиват дейност, да побързат. Те трябва да подадат регистрацията си в съответствие с изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта, за да могат да участват в следващия сезон и да имат делегати на Конгреса на БФС”, обяви Кралев. “Следим процесите не само в БФС, но и във всяка една федерация. Мога да кажа, че

по време на пандемията работехме добре с футболния съюз. Те, заедно с Българската федерацията по тенис и Българската асоциация за здраве и фитнес, бяха подготвили най-добре домашното си, 

като ни предоставиха детайлно разработени планове за прилагане на противоепидемични мерки, за контрол на тренировъчния процес и функционирането на обектите, в които се провеждат тренировките и състезанията”, обяви той.

Министър Кралев отново подчерта ролята на правителството при подпомагане дейността на футболните клубове в България, инвестициите направени в спортни съоръжения и детско-юношеския спорт. “В продължение на близо 25 години нито едно правителство не инвестира и 1 лев в българския футбол. Няма защо да се чудим, че резултатите ни са такива през годините. През последните 6-7 години нещата коренно се промениха. Виждате, че в момента всички стадиони, на които се играят мачове от Първа професионална лига, имат осветление и прекрасни терени. Във второто ниво на професионалния ни футбол също вървим в тази посока. Държавата направи много. Премиерът многократно е заявявал, че иска да помогне на детско-юношеския футбол, като това може да стане след провеждането на Конгреса. Обсъждали сме варианти и в правителството, и с футболните хора.

Единственият начин да инвестираме във футбола е да го правим в детско-юношеските школи.

За да се случи това нещо обаче, футболният съюз трябва да даде съгласието си школите да бъдат регистрирани като отделни сдружения с нестопанска цел в обществена полза. Това става изключително лесно. Една наредба може да реши този казус. Измислили сме формата, но за да се реализира трябва да ни бъде представена детайлна програма за разработване на нова методика, по която да функционират школите, да видим кои треньори, кои методисти ще ги ръководят. Аз предпочитам да поканим специалисти от големи футболни държави – Германия, Испания или Нидерландия например, които могат да ръководят този процес и да обучат нашите треньори за един по-дълъг период от време”, заяви Красен Кралев.

Той коментира и първите месеци от управлението на Любо Ганев като президент на Българската федерация по волейбол. “Ганев е един прекрасен човек, изключително добро момче, много амбициозен като ръководител, позитивен човек. Винаги е тръгвал с открити обятия към хората, винаги очаква само доброто от тях. Дано това нещо не му изиграе лоша шега в кариерата му като спортен ръководител. Той се ползва и с огромен авторитет в международните федерации – европейската и световната. В момента е кандидат за висок пост в Европейската федерация. Много малко са големите волейболни звезди, които са в ръководството в европейския и световния волейбол, но предполагам, че той ще успее”, каза Кралев.

Спортният министър анализира и как ще се отрази на българския спорт едногодишното отлагане на Летните олимпийски игри в Токио заради пандемията от коронавурис COVID-19. “Mисля, че в някои аспекти ще имаме шанс наши атлети, които тази година нямаше да участват в Олимпийските игри, да се класират през 2021.

Примери са Едмонд Назарян, който ще е по-укрепнал физически и Йоана Илиева, която е новата звезда в световната фехтовка. Такива са и кубинските боксьори Хавиер Ибанес и Йордан Ернандес, които очакват всеки момент да получат български паспорт. Те са младежки олимпийски шампиони от Китай и се надявам да участват в Токио от името на България. Наш паспорт вече има и една от звездите в иранското таекуондо Фарзад Золхадри, който също ще получи шанс да се класира. Имаме една поговорка – всяко зло за добро. Отлагането на Олимпиадата ще даде шанс на тези атлети, които наистина са много сериозни като авторитет, да защитават цветовете на България на Олимпийски игри”, заяви Кралев.

Той си спомни и за напусналия този свят Цено Ценов. “Напусна ни един голям българин, една голяма фигура в световния спорт. Много малко хора знаят каква беше ролята на Цено Ценов в световния спорт, в световната борба. Когато борбата беше застрашена от изваждане от програмата на Летните олимпийски игри, той и президентът на Световната федерация Ненад Лалович бяха ключовите фигури, които успяха да защитят името на борбата и да запазят нейното място в олимпийския спорт. Той беше човек, който посвети целия си живот на спорта. Изключително мъдър, ерудиран, балансьор, който в много тежки моменти водеше европейската и световната борба. До последния си ден той участваше в работни срещи в болницата. Това показва каква енергия имаше и колко отдаден беше на спорта. Имах честта и привилегията да бъде мой първи съветник. Нека неговият живот да бъде пример за останалите спортни ръководители и за това, как трябва да се управляват спортните организации, какво отношение трябва да имат те към спортистите. Целите и амбициите им трябва да бъдат големи и високи, колкото неговите”, заяви Красен Кралев. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827