Марадона е най-великият футболист, който не е печелил Шампионската лига

Спорт 30.05.2020 12:51 Снимка: ДНЕС+

Марадона е най-великият футболист, който не е печелил Шампионската лига

Марадона е най-великият футболист, който никога в кариерата си не е печелил Шампионската лига, според класация изготвена от Скай Спортс. Аржентинският гений, който почти собственоръчно изведе страната си до световната титла през 1986, както и Наполи до две шампионски титли и Купата на УЕФА, участва само два пъти в най-престижната клубна надпревара (тогава носеща името КЕШ), но не успява да постигне значителен успех.

На второ място в любопитната класация е друга футболна легенда – Роналдо да Лима. Той спечели два пъти Златната топка и вкара общо 36 гола в европейските турнири с отборите на ПСВ Айндховен, Барселона, Интер и Реал Мадрид, но така и не достигна до финал в Шампионската лига. Челната тройка се допълва от друг голям бразилски нападател – Ромарио, който става голмайстор на Шампионската лига през сезон 1992/93, но никога не стига дори до полуфиналната фаза на надпреварата.

В топ 10 следват Джанлуиджи Буфон (три изгубени финала), Роберто Баджо, Роберт Левандовски (голмайстор номер 4 в историята на Шампионската лига), Ерик Кантона, Лотар Матеус (два загубени финала с Байерн след обрат в последните минути), Златан Ибрахимович (общо 31 клубни трофея, но не и Шампионската лига) и Денис Бергкамп.

В класацията попада и българският нападател Димитър Бербатов, който е поставен на 24-та позиция. Бербатов достигна до три финала в Шампионската лига, един с Байер Леверкузен и два с Манчестър Юнайтед, но записа поражение и в трите./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911