Лудогорец го направи за пети път

Спорт 02.10.2020 12:19 Снимка: ДНЕС+

Лудогорец го направи за пети път

"Орлите" се класираха за пети път в историята си в груповата фаза на Лига Европа

Отборът на Лудогорец отстрани с 2:0 Динамо (Брест) в плейофа на надпреварата и отново ще бъдат в основната фаза на втория по сила турнир на Стария континент. Победата дойде през втората част на срещата, като попаденията бяха дело на резервите Елвис Ману и Ихиньо Марин. Като цяло българите бяха по-активният тим през по-голямата част на срещата, въпреки че на моменти домакините също показаха, че не са за подценяване, и заслужено продължават напред.

На вратата на българите застана Пламен Илиев, а новото попъление Оливие Вердон действаше заедно с Козмин Моци в центъра на отбраната. По двата фланга в защитата започнаха Сисиньо и Антон Недялков, двойка вътрешни халфове бяха Алекс Сантана и Стефан Баджи, а голмайсторът Клаудиу Кешерю трябваше да бъде захранван с подавания от Каули, Доминик Янков и Бърнард Текпетей.

Наставникът на домакините Сергей Ковалчук се спря на схемата 4-3-3, като в атака голямото име Артьом Милевский липсваше от състава и дори не бе в групата. На вратата застана Игнатович, а в защита действаха Юзепчук, Качериди, Кики и Витус. В халфовата линия бяха Кисляк, Биков, Савитски, а в нападение - Твех, Седко и Диало.

Първата опасност бе в полза на домакините. В четвъртата минута Павел Седко бе изпуснат зад защитата на Лудогорец, но ударът му по-скоро приличаше на подаване към Пламен Илиев.

В 30-ата минута "орлите" организираха хубава атака, но ударът на Баджи бе твърде слаб, за да затрудни вратаря на Динамо.

Пет минути преди края на полувремето Лудогорец имаше отлична възможност за откриване на резултата. Текпетей надбяга съперник и остана сам срещу вратаря по диагонала. Ударът му обаче бе право във вратаря Игнатович. Отбитата топка отиде право в Кешерю, но румънецът се подхлъзна и не успя да уцели вратата.

В 55-ата минута на два пъти Кешерю отново бе близо до попадение. Първо силният му шут бе избит от стража, а от последвалия корнер ударът му с глава мина покрай вратата.

В 70-ата минута домакините бяха близо до откриване на резултата. Удар с глава на Качериди се отби в гредата, а при добавката Кики от непосредствена близост не успя да преодолее Илиев.

В 73-ата минута Лудогорец откри резултата. Отлична атака позволи на Доминик Янков да навлезе в наказателното поле. Младокът видя нахлуващия Елвис Ману, който на празна врата нямаше как да сбърка.

Шест минути по-късно гостите нанесоха втори удар. Ману пое топката в наказателното поле. Първоначално се забави, но след това намери Марин, който без да се бави разстреля вратаря за 2:0.

До края на срещата Лудогорец контролираше нещата на терена и спокойно изчакваше да дойде последния съдийски сигнал. Домакините пък изгубиха вяра, че могат да обърнат развоя на срещата и се примириха с отпадането.

Така Лудогорец за седми път ще бъде в групите на европейските клубни турнири. Освен досегашните четири "орлите" имат и две участия в Шампионската лига. Жребият за групите е утре, като българите ще бъдат във втора урна. 

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147