Кралев: Направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен

Спорт 14.11.2020 13:17 Снимка: ДНЕС+

Кралев: Направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен

Ситуацията е сериозна и тежка, но ние направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен и запазен през това време. Първи затегнахме мерките и първи ги разхлабихме. Това каза спортният министър Красен Кралев пред БНТ, като обясни, че спортният сектор е един от най-засегнатите от пандемията.

„Съхранихме бюджета на спортните федерации, за да може спестените средствата да бъдат инвестирани в подготовката за нашите спортисти“, обясни министърът.

„Рекорден бюджет в историята на спорта – над 15 млн. лева ще бъде увеличението догодина.

6.5 млн. ще отидат за спортните клубове, това е най-недофинансираната сфера. Около 900 клуба разпределяха по 6.5 млн. лв., сега ще бъдат по 13 млн. Федерациите, особено елитните, са задоволени откъм бюджет, има пълна обезпеченост. Тотото дава около 30 млн. лв. от бюджета на Министерството на спорта. Тези средства могат да се използват и във втората половина. 3.5 млн. лв. ще отиват в училищната спортна инфраструктура. Залата в Бургас ще бъде готова всеки момент. През последните години правителствата на Борисов са единствените, които са извършвали инвестиции в спорта. До края на годината ще има обществени поръчки за още 20 обекта за 7 млн. лв. Такова мащабно строителство и реконструиране не е правено от много години“, обясни министър Кралев.

Той заяви, че не приема тезата, стадионите са развъдник на заразата. Министърът припомни, че са били

разработени детайлни протоколи за участие в първенствата.

„Смятам, че в по-голямата си част се спазват. Част от футболните фенове не оправдаха доверието, което им гласувахме и се стигна до забрана за провеждане на състезания с публика“, обясни министърът.

Публиката на стадионите я пуснахме много по-късно, при разписан детайлен протокол. Не смятам, че беше грешка. Много лекари твърдят, че има много сериозни последствия върху хората от пандемията. Аз смятам, че спортът помага за преодоляването на стреса. Направихме с всяка федерация детайлен протокол както за първенствата, така и за феновете. Имаше известни нарушения, те са ясни, показвани са, част от феновете не оправдаха гласуваното доверие. Неминуемо се стигна до затваряне. Когато се спазват мерките, те са достатъчни да минимализират заразените. Когато започнат да шмекеруват някои, се стига до санкции, каза Кралев.

„Моят случай беше един от средно тежките – лекарите във Варна се справиха блестящо. Част от доброто развитие беше, че хванахме вируса навреме. Много е тежко за лекарите на първа линия. Аз следвам коментари на преминали през болестта. Обществото е разделено относно мерките. Опозицията набиваше осем месеца, че това е измислено заболяване – горяха маски, президентът честитеше на 3 март на всички, които не вярват в заболяването. Ако се спазваха всички мерки, далеч по-малко щяха да са заразените.

Но това недоверие, което беше насаждано от опозицията и по време на протестите, се оказа решително.

Сега, когато виждаме сериозността на заболяването, сега виждаме дисциплина у хората“, продължи той.

Кралев сподели, че

София Оупън ще бъде образец за бъдещи спортни събития по време на пандемията

заради отличната организация и спазване на мерките. „Публиката в тениса е коренно различна от всички останали спортове – изключителен ред, тенисистите са поставени в „балон“, публиката седи на отстояние, няма викане, емоции. Докато върви разиграването, всичко се спазва. Този турнир може да бъде показван като пример как трябва да се провежда едно състезание. Като дойде моментът за отваряне на спортните състезания, ще дадем този турнир за пример“, коментира той.

Спортният министър не подмина и темата с националния отбор по футбол. „Конгресът на БФС се отложи, нормално е, там няма никакъв заден план – не е възможно във времената на пандемията да се съберат 800 души на едно място. Мисля, че БФС ще се съобрази.

Най-важното е да видя сблъсък на платформи, с идеи, как да се справяме с тази ситуация във футбола.

Трябват сериозни реформи в работата с ДЮШ, там е основната роля на президентите, но и този на БФС може да помогне. Това ще доведе до коренна промяна в българското съдийство – те обезверяват не само футболистите, но и публиката. Има добри млади футболисти в младежкия национален отбор, треньорският щаб работи добре, има таланти, които се търсят от Европа – въпросът е той да не бъде похабен. Има голям резерв в тези млади футболисти. Ако се лимитират всички мениджърски интереси във формирането на националния отбор, ще имаме успехи. Далеч съм от мисълта, че това е реалното ниво на националния ни отбор“, коментира Кралев. /tribune.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911