Кайзерслаутерн очаква да оцелее въпреки обявената несъстоятелност

Спорт 15.06.2020 19:22 Снимка: БГНЕС

Кайзерслаутерн очаква да оцелее въпреки обявената несъстоятелност

Четирикратният шампион на Германия Кайзерслаутерн е обявил несъстоятелност, но третодивизионният клуб очаква да оцелее предвид новите правила на Германския футболен съюз заради пандемията от коронавирус.

За последно тимът спечели Бундеслигата през 1997-98, но изпадна от висшия ешело през 2011-12 и пропадна до третото ниво на германския футбол миналия сезон, след като завърши на дъното във Втора Бундеслига. Клубът има дългове от 20 млн. евро и не разполага с 15-те млн., необходими за следващия сезон, които трябва да бъдат набавени чрез инвеститори. Въпреки това, независимо от изпадането в администрация, Кайзерслаутерн, който е средата на класирането в трета дивизия, няма да бъде наказан с отнемане на точки от актива, както обикновено, поради правилата, модифицирани за този сезон и обявени от ДФБ през април.

Това може да помогне на отбора да избегне изпадането, тъй като е на седем точки от последните три в класирането при шест оставащи кръга. Чрез реструктурирането на своите финанси, генералният директор Оливер Фогт заяви, че клубът ще продължи да оперира като бизнес и план за следващия сезон. „Целта на процедурата е бързо да възстановим икономическото представяне“, каза той на пресконференция. Цената за спасяването на Кайзерслаутерн ще опре до данъкоплатците, като Федералното бюро по труда на Германия покрива заплатите на играчите до максимум 6900 евро на служител на месец за следващите три месеца.

Германия стана първата водеща европейска футболна нация, която рестартира сезона си след коронакризата, когато първите две нива подновиха кампаниите си в средата на май при закрити врати. Трета дивизия рестартира преди две седмици и Кайзерслаутерн спечели три от петте си срещи след подновяването. Малко след преустановяването на футбола в средата на март, германското списание Kicker излезе с информация, че 13 от 36 клуба в първите две дивизии на страната са пред угрозата да фалират поради липса на приходи./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233