Хигинс удари О‘Съливан във финала на Шампионата на играчите

Спорт 01.03.2021 12:47 Снимка: ДНЕС+

Хигинс удари О‘Съливан във финала на Шампионата на играчите

Джон Хигинс триумфира на силния ранкинг турнир по снукър Шампионат на играчите, след като във финала не остави шансове на големия си съперник Рони О‘Съливан след 10-3 фрейма.

Шотландецът поведе с 5-0 в началото на мача и изглеждаше така сякаш „Ракетата“ отново ще допусне поражение в спор за титлата, след като отстъпи на Джордан Браун в Уелс. Серии от 92 и 68, последвани от два сенчъри брейка от 142 и 138 бяха в основата на силното начало за „Магьосника от Уишоу“, преди „Геният от Чигуел“ да се разпише с поредица от 82. Впоследствие Хигинс взе седмата партия, преди Рони да изригне със 144 за финал на първата сесия – най-високият брейк на турнира, който му гарантира и чек от допълнителни 10 000 паунда.

Вечерният сеанс във финала стартира с разменени партии, като О‘Съливан взе десетия със 110 точки, а Хигинс се доближи на три от титлата. Два от тези фреймове дойдоха след серии от 70 и 77, като „Ракетата“ не успя да запише нито една точка. Шотландецът сложи край на мача със стил, правейки 127 пункта за първата си ранкинг титла от сезон 2017/18 и общо 31 в кариерата.

„Джон беше силен. Знаех, че трябва да играя добре днес и може би поставих допълнително напрежение върху себе си, мислейки си, че трябва да играя много добре, за да имам шанс. Когато не наказваш грешките на Джон и той играе толкова силно, просто оставаш в стола за почивка дълго време. Няма какво толкова да направиш, когато той играе по този начин и трупа висока серия след висока серия. Просто трябва да останеш в стола си и да изчакаш за ранна вечер“, каза „Ракетата“, който загуби всички четири финала, в които игра през този сезон, включително в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

„Всичко, което можеш да направиш, е да играеш добре. Ако то е достатъчно за финал, тогава трябва да го приемеш и след това да се надяваш, че във финала нещата ще се наредят за теб. Но не можеш да си твърде разочарован. Джон бе невероятен тази седмица, фантастичен, игра брилянтен снукър. Истинска класа“, не скри суперлативите си той за съперника.

Самият Хигинс отдаде дължимото на О‘Съливан, който също като него е от Клас 92. „Казвал съм го и преди – в Тура играчът, който най-много уважавам, е Рони. Най-великият за всички времена. Така че да победя най-добрия тази нощ – това е просто брилянтно постижение. Това е най-добрата седмица в кариерата ми. Печелил съм световни титли и други турнири, но предвид цялата ми седмица, начина, по който играх и се чувствах срещу играчи от подобен калибър – стигнах до много убедителни победи. Това обикновено не ми се случва – по-често се случва да печеля финални фреймове, но тази седмица направих това, което прави Рони, и се справих категорично във важните срещи. Чувството е страхотно“, каза шампионът.

„Много е удовлетворяващо да спечеля титла след последните няколко трудни сезона. Сега знам, че ще участвам на Тур Чемпиъншип, ще бъда част и от Световното първенство. Ако успея да повторя представянето си от тази седмица, харесвам шансовете си“, завърши Хигинс. Световното първенство стартира на 17 април, а от 1-7 март е турнирът в Гибралтар, където действащ шампион е световният номер 1 Джъд Тръмп./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027