Георги Глушков: Министър Кралев направи много за БФБаскетбол и в международен аспект

Спорт 15.07.2020 19:49 Снимка: ДНЕС+

Георги Глушков: Министър Кралев направи много за БФБаскетбол и в международен аспект

Българската федерация по баскетбол е една от малкото, които успяват да проведат финалните си турнири при подрастващите. Това заяви пред Novsport.com президентът на родната централа Георги Глушков, който изрази задоволство от съвместната работа с Министерството на младежта и спорта.

„Наистина нашето сътрудничество е изключително ползотворно и не говоря само за България. Министър Красен Кралев е човек, който обича спорта. Изключително компетентен и еродиран. Това го показа и на международно ниво, когато кандидатствахме за световното първенство, което трябваше да приемем и се надяваме в бъдеще да го проведем. Международната федерация по баскетбол също остана изключително доволна от него - министър Кралев дори успя да й помогне на европейско ниво, в един изключително деликатен момент, във връзка с конфликта между ФИБА и Евроглигата. Именно той постави въпроса за обсъждане в Европейската комисия, така че министър Кралев направи много неща за Българската федерация по баскетбол и в международен аспект, за което благодаря“, каза първият и единствен наш баскетболист, играл в Националната баскетболна асоциация (НБА).

„Международната баскетболна федерация отмени две важни първенства, които трябваше да приеме България, със съдействието и подкрепата на Министерството на младежта и спорта. За първи път в страната ни щеше да се проведе Световно първенство, толкова усилия бяха положени от спортния министър и ММС, но пандемията наложи отлагането на форума“, каза Глушков, а после бе запитан трудно ли е да се работи по време на пандемия.

„В общи линии се справяме. Трудно е не само за нас, но и за останалите федерации в световен мащаб, като мога да кажа, че само ние провеждаме финалните си турнири. Това е така, защото от Националния оперативен щаб ни разрешиха тази дейност, при определени условия, които ние спазваме и изпълняваме всички противоепидемични мерки. Засега се справяме, трябва да свикваме с коронавируса, така или иначе.“

По повод подписания днес договор за партньорство с най-популярния образователен сайт в страната Ucha.se, Глушков заяви:

„Много разчитаме на това нещо. В уча се има много неща, ако искаме децата да разберат баскетбола, трябва да го виждат нагледно. Децата от новото поколение са свикнали с мобилните устройства, а тази платформа им дава повече възможности и по-лесен достъп. Аз мисля, че това ще бъде много позитивен пример в условия на пандемия.“ /НовСпорт

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911