ФИФА реагира остро на разследването срещу Инфантино

Спорт 03.08.2020 18:58 Снимка: ДНЕС+

ФИФА реагира остро на разследването срещу Инфантино

Криминалното разследване срещу президента на ФИФА Джани Инфантино е абсурдно и гротескно, обяви заместник-генералният секретар на световната футболна централа Аласдар Бел.

В края на миналата седмица стана ясно, че швейцарската прокуратура започва разследване срещу Инфантино и бившия главен прокурор на Швейцария Михаел Лаубер във връзка с техни срещи през 2016 и 2017 година. Разследването е започвано по подозрения в злоупотреба с власт, изнасяне на класифицирана информация и подпомагането на престъпна дейност. В същото време от прокуратура обявиха, че няма проблем Инфантино да продължи да изпълнява функциите си на президент на ФИФА по време за разследването.

“Няма никакви фактически основания за това криминално разследване. С ФИФА не е комуникирано относно описанието на криминалните деяния. Има нещо гротескно и донякъде нечестно във всичко това, защото ние сме убедени на 100 процента, че никога няма да бъде повдигнато обвинение срещу президента на ФИФА. Но сега имаме ситуация, в която се нанасят щети, както на организацията, така и на президента, само заради съществуването на това криминално разследване”, коментира Бел.

От ФИФА твърдят, че Инфантино се е срещал с главния прокурор, за да му даде информация във връзка с разследването за корупция срещу бившия президент на централата Сеп Блатер и други бивши служители на организацията. “Ако някой започва криминално разследване, трябва да има добри причини за това, а ние не сме чули никакви причини. Имаме някакви анонимни оплаквания, но не знаем кой ги е направил. Отиваш в офиса на най-висшия правен служител в страната, за да дадеш информация относно криминално разследване и накрая сам ставаш обект на такова. Затова казваме, че има нещо абсурдно в цялата работа”, допълни Бел./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911