Джордан закупи отбор от сериите НАСКАР

Спорт 22.09.2020 14:23 Снимка: ДНЕС+

Джордан закупи отбор от сериите НАСКАР

Баскетболната икона Майкъл Джордан обяви, че е закупил чартърен отбор от сериите НАСКАР и е наел наелектрилизиращия тъмнокож пилот Буба Уолъс да кара за новия отбор следващия сезон.

Джордан, считан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена в историята на НБА с богатство, достигащо 1.6 млрд. долара, ще бъде мажоритарен собственик в новата организация с ветерана Дени Хамлин като миноритарен партньор. „Израствайки в Северна Каролина, моите родители взимаха мен и моите братя и сестри на състезания, и аз съм фен на НАСКАР от малък. Възможността да притежавам собствен отбор в партньорство с приятеля ми Дени Хамлин, и да разполагам с Буба Уолъс като пилот, е много вълнуващо за мен“, каза Джордан в свое изявление.

Бившият баскетболист на Чикаго Булс, който е собственик и на Шарлът Хорнетс в НБА, заяви, че се надява това да привлече нови хора в доминирания от бели свят на НАСКАР и да увеличи въвлечеността на малцинствата. „В исторически план НАСКАР е изпитвал проблеми с разнообразието и е имало малко тъмнокожи собственици. Таймингът изглеждаше перфектен, тъй като НАСКАР еволюира и все повече застава за социална промяна. В добавка към скорошните дарения, които направих в борбата срещу системния расизъм, виждам това като шанс за образоване на нова публика и отваряне на повече възможности за тъмнокожите хора в автомобилните спортове“.

Уолъс, единственият тъмнокож пилот в сериите, ще води тима. 26-годишният състезател потвърди по-рано този месец, че няма да кара повече за Richard Petty Motorsports. Той неведнъж говори открито срещу расизма тази година след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис и през юни призова шефовете на НАСКАР да забранят конфедералния флаг, използван на пистите. Флагът дълго време бе използван в НАСКАР, но остава символ на робство и расизъм за мнозина. Сериите по-късно забраниха показването на флага по време на свои състезания. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911