Бившият президент на "Барселона" Бартомеу освободен от ареста

Спорт 02.03.2021 18:24 Снимка: ДНЕС+

Бившият президент на "Барселона" Бартомеу освободен от ареста

Бившият президент на футболен клуб "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу и бившият му съветник Жауме Масферер са освободени от ареста, след като се явиха пред разследващ съдия, обяви испански съд, предаде АФП.

Двамата са разследвани по аферата "БарсаГейт". Те бяха задържани вчера при полицейска акция на "Камп ноу".

Бартомеу и Масферер "упражниха правото си да мълчат" и съдията ги пусна, докато разследването тече, се казва в съобщение на съда в Барселона. Пояснява се, че съдията е поискал да ги разпита като част от разследване, започнато през май 2020 г., свързано с измами и корупция.

Също при акцията на полицията бяха арестувани още двама от клуба - изпълнителният директор Оскар Грау и отговорникът за юридическите въпроси Роман Гомес Понти. Те бяха освободени в понеделник вечер.

Действията на властите са предприети по-малко от седмица преди изборите за президент на "Барселона".

Скандалът "БарсаГейт" е свързан с подозрения, че клубът е прикрил плащания към компанията I3 Ventures, която била наета с цел да подобри имиджа на клуба в социалните мрежи, а в същото време очерняне на бивши и настоящи играчи, включително Лионел Меси, Шави Ернандес и Пеп Гуардиола.

Испанското радио Cadena Ser съобщи през февруари 2020 г., че клубът е платил на I3 Ventures повече от цената на услугата и плащанията са направени така, че да се избегне финансовият контрол в клуба.

Бартомеу твърди, че е наел компанията само да следи съобщенията в социалните медии и обяви, че одит на компанията PricewaterhouseCoopers от юли е установил, че няма финансова корупция в клуба.

Бартомеу подаде оставка през октомври, с което избегна вот на недоверие, след като повече от 20 000 членове на "Барселона" се подписаха под петиция за отстраняването му.

Оттеглянето му съвпадна с обявената новина, че клубът е понесъл загуби от 97 милиона евро през миналия сезон.

Неговият наследник ще бъде избран в неделя. На изборите се явяват трима кандидати: Жоан Лапорта, Тони Фрейша и Виктор Фонт./news.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827