Наука 22.07.2020 18:58 Снимка: ДНЕС+
Протеинът на дълголетието
Учени разказаха кои са храните, зареждащи тялото ни с “протеина за дълголетие”.
Диета, базирана на елда, има уникален лечебен ефект върху тялото на бозайниците, в това число и на хората – така смятат изследователи от Сибирския федерален университет (СФУ). Според тях консумацията на елда значително повишава нивото на “протеина за дълголетие” SIRT1 и има редица други положителни ефекти. Резултатите от изследването им е публикуван в „Journal of Cereal Science”. За първи път хората започват да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата „черен ориз“, а в другите страни е известна като „черна пшеница“. След старта на масовото ѝ отглеждане тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.
Протеинът SIRT1 участва в много вътрешноклетъчни процеси, включително в регулирането на механизмите на стареене на клетките. Според учените, високото ниво на SIRT1 забавя стареенето и повишава устойчивостта на организма към стрес.
Както обясниха учените, колкото по-малко калории консумираме, толкова повече “от протеина на дълголетието” произвежда организмът ни. Постенето в същност ускорява процеса на „ремонт“ на клетките, което увеличава техния живот. Специалистите от СФУ са сигурни, че е неправилно да се гладува в името на здравето.
„Гладуването е категорично противопоказно за хора със сериозни заболявания, бременни жени или деца”, категорични са учените.
Продуктът, който ще помогне за производството на необходимото количество SIRT1, е елда или лимецово брашно – продукти широко представени не само в руската кухня, но и в кухните на Китай, Япония, Корея и Индия, която е историческата родина на растението елда”, каза ръководителят на катедрата по биофизика в СФУ Валентина Кратасюк.
Както обясниха учените от Сибирския федерален университет, елдата е богата на растителни протеини и аминокиселини, които човешкото тяло използва, за да произвежда свои собствени протеини. Освен това растението съдържа много витамини от група В, които допринасят за здравето на нервната, кръвоносната и имунната система, както и значителни количества фибри, които са отговорни за усещането за ситост.
“Ние бяхме първите в света, открили ползите от елдата като източник на SIRT1. Това растение е истинска суперхрана. Има проучвания, доказващи ефективността и на гроздето за удължаване на клетъчния живот, но, първо, за разлика от елдата, то не е лесно достъпно в много региони по света и в същото време е трудно да си представим колко грозде ще трябва да се изяде, за да се стартират механизмите на клетъчна регенерация”, – отбеляза инициаторът на изследването, доцентът от СФУ Шубхра Панде.
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 15:26 Ненков: Някой ще попита ли мистър „Еврозона” защо отново се оказва, че не сме готови?
- 15:15 Избраха всички съдебни заседатели за процеса срещу Тръмп в Ню Йорк
- 15:06 Световен шампион получи два жълти картона, не го изгониха и стана герой. Защо?
- 14:54 Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се разби край Ставропол
- 14:47 Топалов за загубата на Нургюл: Изпусна дузпа на празна врата
- 14:44 Физици предполагат, че Вселената е пълна с материя, движеща се по-бързо от светлината
- 14:42 Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на бебетата с коклюш
- 14:35 Проф. Чуков: По-скоро ограничена акция на Мосад, отколкото реални удари