През есента ще се разбере действа ли ваксина срещу COVID-19

Наука 24.05.2020 16:24 Снимка: ДНЕС+

През есента ще се разбере действа ли ваксина срещу COVID-19

Първите признаци за ефективност на потенциална ваксина срещу COVID-19 се очакват през есента, каза ръководителят на Глобалният алианс за ваксини и имунизации пред швейцарски вестник, съобщи Ройтерс.

Сет Бъркли предвижда дълъг път преди ваксините да станат достъпни.

"За съжаление ние наистина не знаем коя ваксина ще проработи и дали въобще ще има такава. Ако имаме късмет, ще получим индикации през есента за ефективността на потенциална ваксина - каза Сет Бъркли в интервю за неделното издание на "Нойе Цурхер цайтунг". - След това обаче ще има дълъг път, докато одобрена активна субстанция стане налична в големи количества за световното население", предава БТА.

Като призова за координирани усилия за производство и предоставяне на евентуална ваксина, Бъркли каза, че е необходимо международно споразумение за изграждане на мощности за бързото й производство, след като бъде открита.

"Държавите трябва да работят заедно, за да споделят ваксините си, в случай че сами не успеят да разработят такава", добави той, като допусна също някои ваксини да действат по-добре на младите, а други - на възрастните.

Бъркли призова Световната здравна организация да издаде ясни препоръки за използването и дистрибуцията на евентуална ваксина, така че от нея да не се възползват първо богатите за сметка на най-нуждаещите се.

Ако се появи ефективна ваксина в ограничено количество, тя първо трябва да се използва за имунизиране на здравните работници, добави той./БТА

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258