Откриха нови видове месоядни гъби дълбоко в океана

Наука 27.05.2020 16:31 Снимка: ДНЕС+

Откриха нови видове месоядни гъби дълбоко в океана

Австралийски и немски морски учени откриха най-голямото количество нови видове месоядни гъби в света по време на дълбоководна експедиция край източния бряг на Австралия.

Най-малко 17 нови вида бяха открити на дълбочина 4 000 метра под морската повърхност, съобщи музеят в Куинсланд, цитиран от „Сабах“.
Преди това в Австралия бяха известни само три вида месоядни гъби.

Изследователите на музея са работили с учени от Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ при откриването и именуването на видовете, намерени по протежение на източното австралийско крайбрежие, от северната част на Куинсланд до Тасмания. Резултатите бяха публикувани в научното списание „Zootaxa“.
„Традиционно гъбите се хранят с филтри (изсмукват преминаващ планктон или хранителни вещества от водата), но тези видове, които се намират на дъното на океана, са се развили като хищници, които ловят и смилат плячката си директно“, каза Мерик Екинс, ръководител на сектора в музея с колекция от морски безгръбначни.

Той каза, че много от новооткритите гъби се намират на океанското дъно на дълбочина между 2 000 и 4 000 метра.
“Бих казал, че това е най-голямото откритие на месоядни гъби от всяка друга експедиция в света”, каза той.
“Ние знаем повече за повърхността на Марс, отколкото за нашите дълбоки океани, така че е важно учените да продължат да изследват пропастите по-надолу”, каза изпълнителният директор на музея на Куинсланд Джим Томпсън./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438