Защо е добре да имате у дома масло от тамян

Любопитно 20.05.2020 13:24 Снимка: ДНЕС+

Защо е добре да имате у дома масло от тамян

Полезните свойства на етеричното масло от тамян са познати на хората от древни времена. В древен Египет богатите дори се къпели в него, вярвайки, че тамянът ще ги направи по-млади. Миризмата на тамян успокоява и спомага за подобряване на здравето. Прочетете за някои от свойствата на маслото и вероятно ще искате винаги да имате скрито флаконче в аптечката си.

Кашлица

Ако почувствате, че се разболявате, започвате да кашляте, капнете няколко капки масло от тамян на задната част на врата си и скоро ще почувствате облекчение. Можете също така да капнете две или три капки в чаша вода и да правите гаргара.

Белези

Ако имате белези, които искате да направите по-малко видими, пригответе смес от масло от тамян и кокосово масло в равни пропорции. Втрийте в кожата. След няколко приложения ще забележите, че белезите вече не са толкова ясни.

Ухапвания от насекоми

Маслото от тамян ще помогне за облекчаване на сърбежа и възпалението на ухапаното място - просто втрийте няколко капки в кожата.

Имунитет

Тамян дори може да се приема перорално. Сложете само 1 капка масло в чай от лечебни билки, за да укрепите имунитета, за да избегнете настинки и много други заболявания.

Спокойствие

Ако сте напрегнати или се чувствате уморени, изтощени, летаргични, капнете масло на задната страна на врата си. Миризмата на тамян стимулира производството на хормоните допамин и норепинефрин, които са отговорни за доброто настроение, положителното възприемане на реалността. Това просто средство ще ви помогне да преодолеете умората и да се почувствате по-весели.

Рани

Капка масло от тамян ще помогне на раните да зараснат по-бързо и да се предотврати инфекцията.

Бръчки

Долу ботокса и скъпите кремове! За да се справите с бръчките, разтрийте няколко листа лавандула и добавете няколко капки масло от тамян. Втривайте внимателно сместа в кожата си сутрин и вечер, оставете за няколко минути, след което изплакнете с топла вода.

Безпокойство

Ако имате пристъпи на необяснима тревожност, носете със себе си масло от тамян. Капнете на дланта си и поемете дълбоко въздух. След няколко мига безпокойството ще започне да отстъпва.

Здравословен сън

Ако имате проблеми със съня, имате затруднения със заспиването, а на сутринта се чувствате изтощени, опитайте да поставите ароматизатор с масло от тамян до леглото. Или просто капнете няколко капки в чаша и я поставете близо до главата си.

Медитация

Ако сте фенове на медитацията, вероятно знаете, че миризмата на тамян помага да се отпуснете и да се потопите по-дълбоко в процеса. Освен това помага да се концентрирате по-добре.

Миризмата на тамян у мнозина се свързва с църквата, с нещо мистично и понякога тъжно. Следователно, подсъзнателно не всеки харесва тази миризма.

Тамянът обаче се използва в свещени обреди, защото има много уникални свойства и може да предпази човек от зло. Хората винаги са вярвали, че тамянът има специални свойства и може да прогони злите духове, които ни носят болести и нещастие. Затова е добре от време на време да се опушват стаите на дома с тамян.

Предварително изпробвайте дали не сте алергични към всяко етерично масло, като капнете капка на вътрешната страна на китката си и изчакате няколко минути. Пазете очите винаги. Всяко етерично масло се разрежда с базово, ако ще го използвате директно с някаква цел.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286