Любопитно 18.12.2020 10:17 Снимка: ДНЕС+
Лененото семе: Какви са ползите от него и как да го добавим към менюто си
Ленът е растение, познато и използвано от хората от древни времена, а лененото семе е една от най-старите познати култивирани култури. През вековете намира употреба както в медицината и козметиката, така и за директна консумация. От семената на растението може да се направи брашно или да се извлече масло, а може и да се консумира директно.
Лененото семе е богат източник на фибри, полезни растителни мазнини и мастни киселини, сред които омега-3, омега-6 и омега-9. Не е за подценяване и високото съдържание на антиоксиданти - витамините С, Е и А. Всички те правят малките семки толкова полезни. Ето и за какво.
Холестерол
Консумацията на ленено семе под каквато и да е форма спомага за за регулиране нивата на холестерола в здравословни граници, както и за понижаване на "лошия" холестерол. Според изследване от 2015 г., по 30 грама на ден за един месец намалява холестерола с 11%.
Сърдечно здраве
Благодарение на мастните киселини и антиоксидантите в състава си, лененото семе ни предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това, тези вещества се борят с възпаленията и намаляват омазняването на черния дроб.
Стомашни проблеми
Лененото семе има високо съдържание на фибри - два грама в една супена лъжица, като те са както разтворими, така и неразтворими. Вторият вид подпомага чревната дейност и предотвратява запек, докато разтворимите подобряват храносмилането.
Хормони
Лененото семе е най-богатият хранителен източник на лигнани. Това са растителни хранителни вещества, познати още като фитоестрогени. Те имат сходна структура с женския полов хормон естроген и предизвикват подобни на него реакции в организма.
С това лигнаните редуцират риска от ракови заболявания на хормонална основа - като рак на гърдата, на маточната шийка, на яйчниците, на простатата. В една супена лъжица от лененото семе се съдържат 31.5 мг. от тези вещества.
Те също така имат антиоксидантни свойства и предпазват клетките от оксидативен стрес. А това от своя страна отново е вид защита от диабет и сърдечно-съдови заболявания, предава Insider.
Кръвна захар
Фибрите в лененото семе имат още един положителен ефект - спомагат за регулирането на нивата на кръвната захар като забавят усвояването от организма на захарта от храните, които консумираме. Така се намалява рискът от развитие на диабет тип 2 с близо 20% за един месец при консумация на 10 гр. ленено семе на ден.
Как да го консумираме
Препоръчителното дневно количество ленено семе, което да консумираме, е между две и пет супени лъжици. Важно е да увеличим и приема на вода, за да избегнем нежелани последствия, като подуване и газове.
За да вземем най-доброто от лененото семе, най-добре е да го консумираме смляно, защото организмът ни не може да преработи така успешно целите семена, съответно и да усвои хранителните вещества.
Смлените семена можем да добавим в смутито си или в малко количество кисело мляко. Можем да ги поръсим върху салати, супи и други ястия или да ги използваме като галета./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 11:19 Тенчо Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога
- 11:14 Доналд Туск: До няколко седмици ще се реши изходът от войната в Украйна
- 11:06 Двамата българи в катастрофиралия в Турция автобус са в добро състояние
- 11:02 Ферибот се блъсна в кей в Неапол, десетки са ранени (ВИДЕО)
- 10:51 Армения връща 4 гранични села на Азербайджан
- 10:41 Руснаците съобщиха, че са превзели Первомайское в ДНР и настъпват още
- 10:28 Главчев освободи шестима заместник-министри и назначи още толкова
- 10:15 Франция обяви война на шрингфлацията