Любопитно 28.09.2020 10:00 Снимка: ДНЕС+
Гъбите – приятел на сърцето
Диетологът Светлана Фус обяснява защо гъбите са важни за здравето на сърдечно-съдовата ни ситема и трябва да бъдат включени в ежедневното ни меню.
Този популярен продукт съдържа протеини, витамини от група В и С, никотинова и фолиева киселини, както и калций, фосфор, калий и желязо, каза тя пред РИА Новости.
„Всички тези елементи имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан и имат благоприятен ефект върху кръвообръщението ни“, пише специалистът в своя блог в Инстаграм.
Тя подчертава, че гъбите (най-вече печурките), се консумират най-добре в комбинация със зърнени храни, месо и зеленчуци. Те не се препоръчват за редовна консумация за деца до пет години.
Как да изберем идеалните и здравословни гъби? Пет съвета от Светлана Фус:
– Гъбите трябва да са бели, понякога с розов или бежов оттенък, но без тъмни петна;
– Шапката на печурките трябва да е матова;
– Пресните печурки имат специфична и много силна приятна миризма;
– Обърнете внимание на пънчето – то трябва да е свежо;
– Гъбата трябва да е твърда./БГНЕС
Още по темата
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 11:27 Главчев към Мертен: Партньорството със САЩ в ядрената енергетика ще продължи
- 11:19 Тенчо Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога
- 11:14 Доналд Туск: До няколко седмици ще се реши изходът от войната в Украйна
- 11:06 Двамата българи в катастрофиралия в Турция автобус са в добро състояние
- 11:02 Ферибот се блъсна в кей в Неапол, десетки са ранени (ВИДЕО)
- 10:51 Армения връща 4 гранични села на Азербайджан
- 10:41 Руснаците съобщиха, че са превзели Первомайское в ДНР и настъпват още
- 10:28 Главчев освободи шестима заместник-министри и назначи още толкова