Гъбите – приятел на сърцето

Любопитно 28.09.2020 10:00 Снимка: ДНЕС+

Гъбите – приятел на сърцето

Диетологът Светлана Фус обяснява защо гъбите са важни за здравето на сърдечно-съдовата ни ситема и трябва да бъдат включени в ежедневното ни меню.

Този популярен продукт съдържа протеини, витамини от група В и С, никотинова и фолиева киселини, както и калций, фосфор, калий и желязо, каза тя пред РИА Новости.

„Всички тези елементи имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан и имат благоприятен ефект върху кръвообръщението ни“, пише специалистът в своя блог в Инстаграм.

Тя подчертава, че гъбите (най-вече печурките), се консумират най-добре в комбинация със зърнени храни, месо и зеленчуци. Те не се препоръчват за редовна консумация за деца до пет години.

Как да изберем идеалните и здравословни гъби? Пет съвета от Светлана Фус:

– Гъбите трябва да са бели, понякога с розов или бежов оттенък, но без тъмни петна;

– Шапката на печурките трябва да е матова;

– Пресните печурки имат специфична и много силна приятна миризма;

– Обърнете внимание на пънчето – то трябва да е свежо;

– Гъбата трябва да е твърда./БГНЕС

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594