Любопитно 07.09.2020 14:47 Снимка: ДНЕС+
Червеното вино – “божествената напитка”, която може да бъде опасна
Запитвали ли сте се дали знаете не само за ползите, но и за опасностите от червеното вино и кой трябва да се въздържа от консумацията му.
Пиенето на много алкохол неизбежно води до махмурлук. Само след една чаша червено вино обаче някои хора се сдобиват с обрив, кашлица и изпитват ужасно главоболие, докато други го пият с бутилки и продължават да се забавляват. Какви са причините за тези различия?
Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос. Червеното вино съдържа някои вещества, които имат силно въздействие върху човешкия организъм и по една или друга причина не могат да да бъдат усвоени по правилния начин. Днес ще обсъдим основните симптоми и ще ви помогнем да разберете защо тялото ви „отхвърля” божественото червено вино.
Тежка мигрена
Тези, които вече изпитват неотложно, пулсиращо главоболие след първата чаша силно мерло, трябва да обвиняват родителите и предците си. Диетологът Лесли Бонзи твърди, че танините, които се съдържат не само в червеното вино, но и в редица други алкохолни напитки, могат да влошат мигрената при тези, които вече са били изложени „генетично” на нея. За съжаление, лекарите обвиняват лошата наследственост за това и съветват напълно да се откажете от употребата на червено вино в полза на бялото – то, колкото и да е странно, няма такъв ефект.
Задух, кашлица и сърбежи
За мнозина пиенето на червено вино причинява симптоми, сравними с тези на алергиите – кашлица, хрипове и сърбящи кожни обриви. Доктор Бонзи казва, че редица винени съставки допринасят за това. Например сулфитите, които винопроизводителите използват, за да запазят виното възможно най-дълго. Те често водят до подуване на лигавиците и в резултат предизвикват симптоми като при хремата. Между другото, сулфитите се използват не само при производството на вино, но и в редица други продукти, по-специално в пармезана и други отлежали сирена.
Трудно храносмилане
В допълнение към сулфитите и хистамините, червеното вино съдържа протеин от обвивката на гроздовите семена, наречен LTP. Този протеин придава на червеното вино неповторимият благороден цвят, а също така причинява алергична реакция при някои хора, която предизвиква и разстройство. Ако червеното вино не предизвиква алергия, то поне ще причини много неудобства, така че в този случай е по-добре просто да преминете към друга напитка./БГНЕС
Още по темата
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.2902 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.65181 |
USD | 1 | 1.83853 |
Последни новини
- 23:15 Психично болен се е барикадирал в дома си в София, заплашвал съседи с нож
- 23:05 Прокуратурата обвини Живко Коцев за участие в ОПГ, наложиха му 20 000 лв. гаранция
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 18 април 2024 г.
- 19:37 Холивудска продуцентка: Сидни Суини нито е красива, нито талантлива, защо е звезда?
- 19:28 Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" изпрати последното си съобщение
- 19:18 През последното тримесечие производството на интегрални схеми в Китай е нараснало с 40 %
- 19:09 Колко са чашите кафе на ден, които е позволено да изпиете, според кардиолозите
- 19:01 Димо Дренчев, "Възраждане": Като минем на евро дългът към БВП ще отиде на 90% и ще задлъжнеем много