Български иконописец дари на икона на "Пирогов"

Любопитно 20.05.2020 15:39 Снимка: ДНЕС+

Български иконописец дари на икона на "Пирогов"

Световно признатия български иконописец Диан Костов дари на екипа на университетската спешна болница своето произведение Св. Богородица - Закрилница". Тя е специално създадена по време на карантината.

Изтъкнатият наш стенописец и иконописец Диан Костов я създава като творческо продължение на популярната му във Флоренция, Европа и България арт инсталация "Кой си ти?", с която участва на Биеналето във Флоренция през октомври миналата година.

За католическият Великден, той имаше покана да я експонира в една от най- големите катедрали на Виена, а у нас, да я покаже сакрално в базиликата "Св.София". Настъпилата пандемия осуети тези покани и духовни събития.

Въпреки това художникът Диан Костов и по време на изолацията, продължи да работи и създава. Неговата авторска и новаторска, уникална по форма и съдържание творба, (с позлата, в специално изработено за целта ковчеже) беше поднесена като официален дарителски акт от самия автор, на най-знаковото място, символ на бързата и професионална медицинска помощ у нас, което се бори за най-тежките и сериозни случаи на COVID-19 - болница "Пирогов". Дарението прие лично зам.-изпълнителеният директор проф. Николай Габровски.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286