ВКС отряза Цацаров за Полфрийман, австралиецът остава свободен

Крими 28.05.2020 17:15 Снимка: ДНЕС+

ВКС отряза Цацаров за Полфрийман, австралиецът остава свободен

Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото срещу Джок Полфрийман. Тогавашният обвинител №1 поиска делото да се гледа отново от апелативния съд.

Австралиецът беше предсрочно освободен от затвора. Той излежа 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, беше председател на съдебния състав, който пусна Полфрийман.

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото. Определението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС. Това означава, че Полфрийман остава свободен.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост. На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания).

В мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството.“

Реакцията от страна на Полфрийман не закъсня. "Днес ВКС постанови, че искането на главния прокурор за отмяна на предсрочното ми освобождаване е неоснователно и невалидно. Сега призовавам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ поради злоупотреба със служебното си положение", написа той в социалната мрежа.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931