В Англия пуснаха система "тествай и проследи" случаи на Covid-19

ЕС и Свят 28.05.2020 14:00 Снимка: ДНЕС+

В Англия пуснаха система "тествай и проследи" случаи на Covid-19

Англия пусна система "тествай и проследи" - последното оръжие в битката за спиране разпространението на коронавируса в една от най-засегнатите държави в света, информира АФП.

Министърът на здравеопазването Мат Хенкок заяви, че "гражданският дълг" на хората е да спазват новите правила, които ще позволят проследяване на хората, изложени на риск от заразяване.

"Изключително важно е за всеки, който има симптоми...незабавно да се изолира в дома си, да бъде тестван и да не напуска жилището си", призова той пред радио Би Би Си.

Според системата екип от 25 000 издирващи, подкрепени от хиляди специалисти, ще изпращат съобщения, имейли или ще телефонират на хора, които са с положителна проба за коронавирус и ще ги разпитват с кои са били в близък контакт.

Всеки, който се смята, че е под риск от инфекция, ще трябва да се самоизолира, дори и да няма симптоми.

Тези, които са с положителна проба, веднага ще бъдат разпитани от специалисти с кого са били в близък контакт, които също ще бъдат помолени да се изолират.

Близък контакт в този случай означава да си бил в рамките на 2 метра от някого за 15 минути или на един метър лице в лице, обясни Хенкок.

В началото целта на правителството е да проследява контактите на 10 000 души на ден.

Програмата разчита на хората да спазват правилата. Няма да се налагат глоби на тези, които отказват.

Първоначално беше планирано към програмата да бъде включено и мобилно приложение за проследяване, разработено от Националната здравна служба, но все още е в изпитателен режим.

Повече от 46 000 души са починали във Великобритания от коронавирус. Страната е начело в Европа./news.bg

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794