Турция предвижда нормализиране през юни

ЕС и Свят 24.05.2020 16:11 Снимка: ДНЕС+

Турция предвижда нормализиране през юни

Турските здравни власти очакват след 4-дневната карантина за Рамазан байрам между 23 -27 май в Истанбул и в още 26 окръга в страната случаите на заразени с COVID-19 да паднат под 500 дневно.В зависимост от това дали ще се постигне целта, се планира поетапно през идния месец да се възстановят редица дейности, които бяха отменени от месец март насам.

 

Предвижда се да възстановят дейността си някои учебни заведения /началните и средните училища ще се отворят чак през септември/, обществените институции и съдилищата.

В подготвения от правителството план за нормализиране се предвижда ресторантите и кафенетата да заработят през втората половина на юни. Персоналът и посетителите задължително ще бъдат с маски, а броят на масите и столовете ще бъдат съобразени с изискването за най-малко 1,5 м разстояние, което означава, че ще има значително намаляване на капацитета.

Полетите по вътрешните и междунродните дестинации също ще бъдат възстановени поетапно. В началото на юни се превижда да се възобновят вътрешните полети, а към средата на месеца и международните - в началото до 19 държави, засега не се съобщава кои точно.

Фитнес и спортните зали, школите по танци, баскетбол и футбол, а също и за водачи на МПС се очаква да заработят нормално в края на юни. Оттогава ще може да се организират и сватби.

Стоматологичните и физиотерапевтичните клиники се предвижда да заработят през месец септември.

Предполага се, че най-късно ще бъдат отменени рестрикциите в 16-милионния Истанбул, където са регистрирани най-много случаи на починали и заразени. В редица райони на мегаполиса, главно на азиатския бряг, има значителен спад на COVID-19. Но в районите Багджълар, Есенюрт, Есенлер, Кючюкчекмедже, Бейлюкдюзю рискът е значителен.

Коджаели и Бурса също са с висок ръст, поради което отмяната на ресктрикциите ще стане на по-късни етапи в сравнение с други окръзи.

По последни данни 25 са провинциите, където няма COVID-19, което е почти една трета от всичките провинции. А в 50 провинции дневно се регистрират по около 10 случая.

Здравните специалисти посочват, че очакванията на общественоста, която е уморена от продължителните и строги ограничения, са че през юни най-сетне животът в Турция ще започне да се нормализира.

В същото време отбелязват, че ще продължава стриктното набюдаване на случаите от COVID-19 в различните провинции и своевременно ще бъдат прилагани конкретни ограничителни мерки.

"Стигнахме до точката на откриване на източника на заразата. Ако някъде се появи увеличаване на случаите на зараза, сме в състояние да вземем мерки и да поставим под контрол мястото", посочи представител на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса.

Мерките, в рамките на които на хората над 65 години и децата под 14 години е наложена забрана за излизане от къщи, ще бъдат отменени на последния етап, посочват експертите.

Въпреки разхлабването /имат право да излизат за по 5-6 часа навън в неделните дни, разрешено им бе да заминат за летните си къщи край моретата/ се посочва, че има риск от втора вълна за тази група, което е тревожно, понеже става дума за около 7,5 половина милиона души. Възможно е властите да въведат часове за пазаруване само за възрастните. Но това ще се обсъжда в зависимост от ситуацията около COVID-19 след Рамазан байрам.

В същото време се предвижда джамиите и молитвените домове да бъдат отворени на 29 т.м. за пръв път след продължилата над два месеца и половина забрана. Но колективните ритуали ще се извършват при нови правила, установени в рамките на борбата срещу коронавируса, или както казват местните хора: "нищо няма да е както преди"./БТА

CHF CHF 1 1.81012
GBP GBP 1 2.19897
RON RON 10 4.01295
TRY TRY 10 2.18548
USD USD 1 1.61319