Тръмп планира да продаде още оръжия на Саудитска Арабия

ЕС и Свят 28.05.2020 09:48 Снимка: ДНЕС+

Тръмп планира да продаде още оръжия на Саудитска Арабия

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп отново иска да продаде оръжия на Саудитска Арабия. Преди година Тръмп сключи спорна оръжейна сделка за 8,1 милиарда долара въпреки опозицията на Конгреса.

"Администрацията в момента се опитва да продаде още хиляди бомби с прецизно насочване на приятеля на президента, саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман", обяви сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес пред Си Ен Ен.

Демократът добави, че правителството иска да завърши продажбата, все още не са разкрити подробности публично, "въпреки че саудитите иска да излязат от провалената и брутална война в Йемен".

Менендес, топ демократ в Комисията по външни отношения към Сената, припомни как предишният договор за продажба на оръжия на Саудитска Арабия и ОАЕ беше блокиран от Конгреса след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Американските разузнавателни служби заключиха, че убийството е по нареждане на престолонаследника, "капризен саудитски деспот, който си мисли, че може да избива критиците си без последици", подчерта Менендес.

След като Конгресът блокира сделката миналата година, държавният секретар Майк Помпео прибягна до мъглява "извънредна процедура" за прокарването й.

"Днес, година по-късно, все още няма оправдание за решението на САЩ да продава бомби на Саудитска Арабия", допълни демократът.

Той призова Конгреса да блокира новата сделка./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147