САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

ЕС и Свят 28.05.2020 10:00 Снимка: ДНЕС+

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг в американското законодателство, което позволява отнемане на търговските привилегии на финансовия център, след като Вашингтон обвини Китай в погазване на автономията на територията, информира АФП.

Часове преди парламентът на Китай да проведе ключово гласуване на нов закон за сигурността в Хонконг, който провокира протести, държавният секретар Майк Помпео потвърди пред Конгреса, че Хонконг няма да получава специално отношение според американското законодателство, на което полуавтономният град се радва след предаването му на Китай през 1997 г.

Според прокаран през миналата година закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, администрацията на САЩ трябва да потвърждава, че територията все още се радва на обещаните от Пекин свободи, договорени с Великобритания при предаването на колонията.

Няма разумен човек, който може да потвърди днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай като се вземат под внимание фактите, подчерта Помпео.

Решението на САЩ означава, че Хонконг може да изгуби търговските си привилегии, включително по-ниските мита в сравнение с континенталната част на Китай.

Крайното решение е на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Националният народен конгрес на Китай се очаква днес да приеме закон за сигурността, който ще забрани сепаратизма, подривната дейност, чуждата намеса и тероризма - стъпка, която според активисти в Хонконг означава отмяна на основните свободи.

Вчера в Хонконг избухнаха протести заради друг спорен законопроект, който криминализира осмиването на националния химн и предвижда три години затвор.

Полицията обяви, че са задържани 300 души по време на демонстрацията.

Междувременно Вашингтон поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на спорния закон за сигурността на Китай в Хонконг, но Пекин блокира инициативата, обявиха дипломати пред АФП./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147