Разузнаването на САЩ с прогнози за развитието на света до 2040 г.

ЕС и Свят 08.04.2021 20:01 Снимка: ДНЕС+

Разузнаването на САЩ с прогнози за развитието на света до 2040 г.

Болести, пропастта между бедните и богатите, климатичните промени и конфликтите в държави и между държави ще представляват най-големи предизвикателства през следващите десетилетия. Пандемията от коронавирус вече влоши някои от тези проблеми. Това се посочва в доклад на американското разузнаване, цитиран от "Ройтерс".

Съперничеството между Китай и водената от САЩ коалиция от западни държави вероятно ще се засили, предизвикано от промени във военната мощ, демографията, технологиите и различията в моделите на управление, се посочва в "Глобални тенденции 2040". Докладът е изготвен от Съвета за национално разузнаване на САЩ.

Регионални сили и недържавни актьори могат да оказват по-голямо влияние, което вероятно ще доведе до засилване на риска от конфликти, нестабилна геополитическа среда и отслабване на международното сътрудничество.

Докладът е изготвен от топ представители на разузнавателните служби на САЩ. Издава се на всеки 4 г. Включва оценка на политическите, икономическите, социалните и други тенденции, които вероятно ще оформят средата за сигурност през следващите 20 г.

Нашето намерение е да помогнем на политиците и гражданите...да се подготвят за възможни бъдещи варианти на развитие, пишат авторите и подчертават, че не правят конкретни предвиждания и включват информация от различни групи, от американски студенти до африкански активисти.

Предизвикателства като климатичните промени, заболяванията, финансовите кризи и проблеми с технологиите вероятно ще се проявяват по-често и по-интензивно в почти всеки регион и държава, се подчертава още в доклада.

Отбелязва се, че пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 3 милиона души, е най-голямата световна заплаха от Втората световна война, като последиците вероятно са за години напред.

Посочват се пет сценария какъв може да изглежда светът през 2040 г.

Най-оптимистичният е "ренесанс на демокрациите". Демократичните правителства доказват, че по-добре могат да подхранват научните изследвания и технологични иновации, което води до икономически разцвет, позволяващо им да се справят с вътрешните проблеми и да се противопоставят на конкурентите в международен план.

Най-песимистичният сценарий е "трагедия и мобилизация". Пандемията от коронавирус и глобалното затопляне може да унищожи световните продоволствени вериги, което води до безредици във Филаделфия, при които умират "хиляди хора"./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176