Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

ЕС и Свят 28.05.2020 20:10 Снимка: ДНЕС+

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел са "доста далеч" от "широко очертание" на търговско споразумение, което да урежда отношенията между двете страни след Брекзит. Това обяви британският главен преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост, цитиран от британските медии.

Британският представител изрази надежда, че на следващия кръг от преговори ще бъде постигнат "конструктивен" напредък, като отбеляза, че е важно да се осигури сигурност по отношение на резултатите от бъдещите отношения с Европейския съюз.

Фрост обаче натърти, че "ще бъде по-важно да се подготвим за края на годината, отколкото да се съсредоточим върху процеса на преговори "в някакъв момент".

Междувременно главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние смята, че Великобритания е готова да приеме сценарий за Брекзит без споразумение и търговски тарифи, с цел да получи пълна регулаторна независимост, уточнява "Дейли Експрес", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Равнопоставеността по регулаторните въпроси и риболова са най-"разделителните въпроси" в преговорите. Според източниците обаче споразумението за риболова изглежда е уредено.

В писмо, изпратено до британските депутати, Барние повтори, че Европейският съюз подкрепя двугодишно отлагане на търговското споразумение след Брекзит./news.bg

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077