Германия: Все повече хора живеят в бедност

ЕС и Свят 30.06.2022 18:54 Снимка: ДНЕС+

Германия: Все повече хора живеят в бедност

Почти 14 милиона германци живеят под прага на бедността. Ситуацията се е влошила много вследствие на коронакризата, а сега нарастващата инфлация може да създаде още повече проблеми. Какво може да се направи?

Все повече хора живеят в бедност в Германия след кризата, предизвикана от пандемията. Това показва нов доклад на германска хуманитарна организация за социална помощ.

Броят на хората, изложени на риск от бедност в Германия, е достигнал нов връх. Необходим е пакет от целеви облекчения за домакинствата с ниски доходи, заяви Улрих Шнайдер, главен изпълнителен директор на организацията за социална помощ.

Според доклада 13.8 милиона души живеят под прага на бедността в момента. Това са с 600 000 повече от периода преди пандемията, предава "Дойче веле".

Инфлацията може да влоши ситуацията

Всяка година Организацията за социална помощ публикува такъв доклад, в който са използвани данни от Федералната статистическа служба.

"Констатациите са шокиращи, икономическите последици от пандемията вече се проявяват в пълна степен", казва Шнайдер. Никога досега бедността не се е разпространявала толкова бързо. От организацията се опасяват, че настоящата висока инфлация може допълнително да влоши ситуацията.

Нужда от нови мерки

Процентът на риск от бедност показва колко души се налага да живеят с по-малко от 60% от средния доход. Съществуват големи регионални различия: В Бавария и Баден-Вюртемберг този процент е под 14%, а в Бремен - 28%.

Пакетът от мерки на федералното правителство не е справедлив и е недостатъчен, смятат от асоциацията. "Пандемиите и инфлацията не засягат всички еднакво", казва Шнайдер. Само два милиарда евро са били насочени към домакинствата с ниски доходи - от общо 29 милиарда евро.

Поради това е необходим нов пакет от мерки. По-специално трябва да се вземат предвид основното подпомагане на доходите, жилищните помощи и закона за подпомагане на обучението, каза Шнайдер.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648