Белият дом отказва официална междинна икономическа актуализация това лято

ЕС и Свят 28.05.2020 19:39 Снимка: ДНЕС+

Белият дом отказва официална междинна икономическа актуализация това лято

Белият дом отказва да пуска официална междинна икономическа актуализация това лято, като отказва да постави своя печат върху данни, документиращи потъването в рецесия по време на пандемията, не харесва прогнозите за бъдещето на икономиката, съобщава АП.

Актуализираната информация за бюджетната картина ще излезе по план, заяви в четвъртък висш служител на администрацията на Тръмп. Значителен спад на данъчните постъпления, както и разходите от близо 3 трилиона долара в помощ за справяне с коронавируса, със сигурност ще доведат до многомилионен държавен дефицит за бюджетната година, приключваща на 30 септември.

Но Белият дом поддържа позиция, че основните икономически данни биха били твърде несигурни, за да представят смислена картина за възстановяване, според длъжностното лице. Ключов доклад за икономическия растеж през второто тримесечие ще излезе едва след крайния срок от 15 юли за годишната актуализация.

Решението със сигурност ще предизвика критики от демократите, че президентът Доналд Тръмп, изправен пред трудни перспективи за преизбиране, иска да избегне администрацията му да бъде записана с лоши икономически новини през месеците преди вота на 3 ноември.

Икономическите прогнози на екипа на Тръмп, като тези от по-ранните администрации, са склонни да бъдат прекалено оптимистични, а Белият дом не проявява голям интерес към въвеждането на годишни бюджети, които призовават за намаляване на разходи, непопулярно дори сред съюзниците му в Капитолия. "Вашингтон пост" първи съобщават за решението на Белия дом да се отърве от икономическите данни.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077