3000 души и 100 камиона на протеста на браншовата камара "Пътища" в центъра на София

България 10.10.2021 16:47 Снимка: ДНЕС+

3000 души и 100 камиона на протеста на браншовата камара "Пътища" в центъра на София

Около 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства се очакват утре на протеста на браншовата камара "Пътища" в центъра на София. Тъй като обаче нарушават Закона за движение по пътищата, водачите на тежката техника ще бъдат наказани с глоба от 30 лв., съобщи на брифинг Борислав Муеров, зам.-директор на ГД "Национална полиция".

Първоначалният сборен пункт ще бъде в 6.30 ч. при "Враня". Тежката техника ще бъде разположена в две колони на пътното платно, за да не се затруднява движението, посочи Муеров. Около 07.15 - 07.20 ч. колоната ще потегли по бул. "Цариградско шосе" и после по бул. "Цар Освободител" и ще бъде паркирана на крайната точка - в отсечката на бул."Цар Освободител" и ул "Раковски".

Българската браншова камара "Пътища" е подала уведомление към Столичната община, която съгласува мероприята в изпълнение на разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщи Муеров. Той каза, че СО е издала заповед на основнание на Закона за местното самоуправление, в която се посочва, че от 07.00 ч. до 12.00 ч. утре, 11 октомври, се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл."Александър Първи" и от 8.00 ч. до 12.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги С.Раковски" и бул. "Дондуков".

От проведените предварителни срещи с организатора имаме уверението, че протестът ще протече мирно без затваряне на пътни възли и кръстовища. Незавасимо от това, че тази механизация ще бъде в централната градска част, СДВР ще предприеме необходимите действия по Закона за движение по пътищата, а именно в последствие ще бъдат наказани всички водачи, които са нарушили разпоредбите с глоба.

В отговор на въпрос защо изобщо се допуска тежка техника в центъра на София, Муеров каза, че "ние няма как да влезем в противоречие със съгласувателното писмо на Столичната община и протестиращите ще бъдат допуснати, но ще си понесат и съответните санкции".

Нарушава се Закона за движение по пътищата, тъй като тежката механизация по Наредбата за организация на движение на територията на СО забранява влизането на такава техника, същевременно обаче наредбата разрешава протеста.

СДВР е създала необходимата органзация за безпроблемното преминаване на тази механизация към протеста. Ще бъдат ангажирани всички сили на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция на СДВР" за нормалното протичане на мероприятието, увери Муеров. Той се извини на гражданите за предстоящите неудобства в придвижването.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147