Още снимки:
test

Варненският апелативен съд остави хакер в ареста

22.05.2020 18.38

Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Разградския окръжен съд спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари. 26-годишният Халид Х. е бил задържан в Разград на 13 май. При специализирана акция на сектор Борба за организираната престъпност са били претърсени няколко имота, иззети са 7 автомобила, лаптопи, мобилни телефони, флаш памети и над 35 хиляди лв.

В дома на задържания е намерен компютър със зловреден софтуер - приложение за отдалечен достъп до други компютърни системи в скрит режим. Установен е и файл с множество IP адреси, имена, електронни пощи, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвинение е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна програма, предназначена за нарушаване на дейността на информационна система, за узнаване или копиране на данни без разрешение.

Халид Х. обжалва определението на първоинстанционния съд. Той декларира желанието си да не се явява пред апелативната инстанция.

В днешното съдебно заседание представителят на обвинението посочи, че разследваната престъпна дейност е изключително сложна и обемна. Използваната компютърна програма е вирус от типа „Троянски кон“. Предстои събиране на още доказателства, които ще изяснят механизма на престъплението и размера на причинените вреди. Обвиняемият е безработен, но притежава луксозни автомобили, недвижими имоти и значителни финансови средства, припомни прокурорът. Това показва, че може да се укрие и да извърши ново престъпление.

Защитата на обвиняемия оспори наличието на доказателства, които да подкрепят обвиненията. Адвокатът обясни, че не са посочени конкретни действия по отношение на компютърната програма, нито потърпевши лица и компютърни системи. Затова обвинението за компютърни престъпления е преждевременно повдигнато. Относно второто обвинение защитата изтъкна, че престъплението е вторично, без да е установено предхождащото – акумулиране на активи, които да са предмет на деянието „пране на пари“.

Апелативният съд взе предвид становищата на страните, изложеното в частната жалба и събраните материали по делото, и намери жалбата за неоснователна. За разлика от защитата, съдът счита, че може да се аргументира съпричастността на обвиняемия и към двете деяния. В подкрепа на това са обиските в дома на Халид и разпитите на свидетели.

Съдебният състав отчете и предходната съдимост на привлечения към отговорност. Той е осъждан за сходни престъпления – използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи. Това мотивира съда да приеме, че макар да няма опасност да се укрие, задържаният може да извърши ново престъпление. Касателството към инкриминираното деяние и опасността от извършване на престъпления са достатъчни предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда, обоснова се въззивната инстанция.

Определението, с което Варненският апелативен съд продължи престоя в ареста на Халид Х., обвинен в компютърни престъпления и пране на пари, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
08:00
Преглед на печата
24 май 2020 г.
15:35
568 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им домашна карантина
14:15
Студент е задържан във Варна за разпространение на наркотици
13:46
Самоубийство или нещастен случай е най-вероятната причина за смъртта на Георги Александров
12:24
Честит празник на българската азбука, Варна!
08:43
Преглед на печата
23 май 2020 г.
20:09
На 2 юни стартира приемът след първи и четвърти клас в ОУ“Христо Ботев“ във Варна (ВИДЕО)
20:07
Почина журналистът Георги Александров
14:00
ЦОП „По-добро бъдеще” продължава работата си
08:40
Общините Варна, Белослав и Девня ще докладват за възможни източници на замърсяване на езерото
08:03
Преглед на печата
22 май 2020 г.
19:51
Министър Кралев посети спортистите, които се подготвят в НСБ „Спортпалас”
19:12
Иван Портних: Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон (ВИДЕО)
18:38
Варненският апелативен съд остави хакер в ареста
18:28
Блъснаха 25-годишен велосипедист във Варна, отърва се с контузии
18:02
Робот и три плавателни съда отстраняват аварията във Варненското езеро
17:55
Дочка Михайлова: Няма съществено замърсяване на водата след спукания водопровод
12:56
Съдът остави в ареста обвиняем за блудство с внуците си
12:42
Международен музикален фестивал „Варненско лято“ Light издание
12:32
Готови са указания на МОН за мерките за безопасност в детските градини и ясли
10:33
НСИ: Варна - една от малкото общини с положителен прираст на населението
10:32
Няколко района без вода днес във Варна
10:21
Продължават маркирането на синята зона, умоляват варненци да преместят автомобилите си
09:41
Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24
08:11
Преглед на печата

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора