Още снимки:
test

Във "войната на ваксините" срещу вируса вече има 118 кандидати

22.05.2020 14.42

Впечатляващ брой изследователи от целия свят работят по създаването на ваксина срещу новия коронавирус Sars-CoV-2, пише италианският в. "Кориере дела сера" в статия, озаглавена "Войната на ваксините", съобщи БТА.

Списъкът на кандидатите е дълъг и бе публикуван на сайта на Световната здравна организация (СЗО). От него става ясно, че към момента има 118 кандидати за ваксини. От тях 8 са най-напреднали и са достигнали клинична фаза, която на свой ред се състои от три етапа.

Останалите 110 са в предклинична фаза. Те са изпитвани в лаборатория, а също и върху животни, за да се оценят техните характеристики и да се реши дали да се премине към изпитания върху хората, разказва Серджо Абриняни, имунолог в Държавния университет на Милано и директор на Националния институт за молекулярна генетика "Ромео и Енрика Инверници".

Ваксините по принцип се разделят на четири семейства - вирусни вектори (вирусоподобни частици); рекомбинирани протеини; ваксини, базирани на нуклеинови киселини (ДНС и РНК); дезактивирани вируси или вируси със смекчено действие.

"Към момента всички изследователски групи имат една основна цел - да вкарат антитела срещу протеина Спайк на новия коронавирус, който е ключът, с който вирусът влиза в нашите клетки. Това трябва да са антитела, които имат капацитет да неутрализират влизането на вируса в човешката клетка", посочва Абриняни.

Ваксина, която да е на разположение на всички, може да бъде готова в началото на 2022 г., тоест две години след началото на изследванията на коронавируса и на усилията за разработване на ваксина, допълва ученият.

Производството на биологичен медикамент е комплексно и скъпо начинание. Ето защо ще е необходим алианс между най-големите компании производители на ваксини, за да се произведе бързо една биологична ваксина в милиарди дози, защото ако само една компания прави това сама, освен парите, ще е нужно и да минат 2-3 години за финализиране на начинанието, твърди специалистът.

Италианският учен допълва, че ваксините са активна имунологична намеса, защото предизвикват производството на неутрализирани антитела от страна на здрави хора, които са били ваксинирани, преди да бъдат изложени на заразата. Има обаче и пасивна имунотерапия, насочена към онези, които вече са заразени или болни. При нея антителата се произвеждат индустриално и после се инжектират за блокиране на действаща инфекция, а оттам - и на болестта. Пасивната имунотерапия може да бъде направена чрез плазма, обогатена с неутрализирани антитела, от оздравели пациенти или с неутрализирани моноклонални антитела, създадени в лаборатория. И двата метода се изучават сега, включително в Италия. /БТА

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
10:17
Тръмп забрани влизането на чужденци, идващи от Бразилия
09:59
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
09:26
Австрийският президент наруши наложените ограничения
09:17
Конфискуваха 4 милиарда долара на бившия президент на Судан
08:22
Ново изследване: COVID-19 е заразен до 11 ден
07:58
Черна статистика от Бразилия
07:57
САЩ: 638 починали от COVID-19 за 24 часа
07:56
Началните училища и детските градини в Гърция отварят на 1 юни
07:54
Китай съобщи за 11 нови случая на COVID-19
07:53
Русия и Сирия с общи маневри на бойния флот
07:34
Нова дата за срещата на Г-7 в САЩ
24 май 2020 г.
20:05
Нетаняху заяви, че Израел е готов да се справи с иранската агресия
19:37
В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България
19:01
Посланикът на САЩ в Германия подава оставка
18:27
Танцьори и музиканти ще могат да се върнат в залите следващата седмица
18:00
Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято
17:46
Китай: Със САЩ ще спечелим от сътрудничество и ще загубим от конфронтация
17:40
Ердоган и Рохани потвърдиха необходимостта от отваряне на границите
17:26
Направиха белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Австрия
16:04
Земетресение край Вранча
15:05
Китай готов да сътрудничи за установяването на произхода на COVID-19
12:14
Северна Македония е под 42-часова карантина
10:47
Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19
10:39
Гърция отмени ограниченията за водолазния туризъм
10:32
Неделни антиправителствени протести в Хонконг

Най-четени от Свят

Избор на редактора