Учени: Бирата е пробиотик, а двойно ферментиралата пази от затлъстяване

Наука 01.12.2019 12:21

Учени установиха, че двойно ферментиралата бира съдържа много пробиотични микроби, които носят различни ползи - като се започне от поддържане на теглото и се стигне до укрепване на съня, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учените са работили с белгийски бири като "Хогардън" и "Вестмале трипъл", които са двойно ферментирали - веднъж в пивоварната и втори път в бутилката. Втората ферментация увеличава алкохолното съдържание и променя вкуса, той става по-силен и сух. При нея обаче дрождите са различни от тези за традиционната бира.

"Получавате по-силна бира, която е много, много полезна" - каза проф. Ерик Класен, специалист по чревни бактерии от университета на Амстердам.

"Не даваме оправдание на хората да пият повече бира. В големи концентрации алкохолът е вреден, но ако пиете по една такава бира дневно, ще бъде добре за вас".

Учени от университета на Небраска установиха, че някои бутилки бира съдържат до 50 милиона пробиотични или "добри" бактерии. Попаднат ли в храносмилателната система, те убиват съперниците си - "лошите" бактерии, които предизвикват всякакви болести. /БТА
CHF CHF 1 2.01383
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.65727
USD USD 1 1.8387