Още снимки:
test

Предлагат международен стандарт за ядрените съоръжения, изведени от експлоатация

19.11.2019 17.04

Международен счетоводен стандарт за съоръженията, изведени от експлоатация, предлагат от Националния оператор по управление на радиоактивни отпадъци. Това стана ясно по време на семинар, по повод 15 години от създаването на предприятието.

Очаква се с въвеждането в експлоатация на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, България да има надеждно съоръжение за безопасно погребване на основните обеми РАО, генерирани досега.

Хранилището ще се намира край АЕЦ "Козлодуй" и ще бъде под институционален контрол за 300 години. Първият етап от строителството трябва да приключи през 2021 г.

Припомняме, в края на юли 2019 г. 10 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предупредиха за сериозни проблеми с радиологичната безопасност на проекта за Национално хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Те искат да се спре финансирането на площадката.

Площадката Радиана е до българската АЕЦ "Козлодуй", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния.

На днешния семинар бяха представени девет теми, покриващи целия спектър от дейности на националния оператор по управление на генерираните на територията на България ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

Предсрочно е приключил първия етап от полагането на защитната льосоциментова възглавница на бъдещото национално хранилище за радиоактивни отпадъци, генерирани на територията на страната. Това подчерта главният инженер на специализираното поделение, ангажирано с изграждането му - Ира Стефанова.

Възглавницата е една от основните инженерни бариери срещу разпространението на радиоактивни вещества. Върху нея ще бъдат положени клетките на бъдещото съоръжение. Тя осигурява защита на съоръженията, съобразени с местните природни условия. В същото време проектът на хранилището е в съответствие с най-новите международни теоретико-инженерни постижения в тази специфична област, информираха от предприятието.

Специалистите обсъдиха и окончателно приключилият демонтаж на оборудването в машинната зала на спрените енергоблокове на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки липсата на дълъг световен опит в тази област и особеностите на всеки отделен проект, свързан с демонтаж на енергийни мощности, българските експерти са следвали избраната стратегия за извеждане от експлоатация на блоковете до т.нар. "кафява поляна".

Сроковете на програмата се спазват при всички условия на безопасност и това е констатирано от мониторинговата мисия на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Демонтажът е разчетен до 2030 г. Първата операция по реален демонтаж беше проведена през лятото на 2011 г., а процесът приключи тази есен, близо година по-рано от предвидения срок.

Според Маргарита Коркинова, финансов директор на предприятието, извеждането на радиоактивни съоръжения от експлоатация и управлението на радиоактивни отпадъци, за разлика от всички други области, не е бракуване, а е дейност.

"Това често създава проблеми в подхода към осчетоводяването на дейностите, свързани с управлението на радиоактивни отпадъци. Установяването на единен подход към този проблем е актуален и необходим и затова нашето предприятие ще инициира проект, който да се превърне в основа на международен счетоводен стандарт в тази област", каза Коркинова.

Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" ДП РАО е създадено през 2004 г. със закона за Безопасно използване на ядрената енергия. Мисията на предприятието е безопасно управление на радиоактивните отпадъци, генерирани от АЕЦ "Козлодуй" и от ядрените приложения в медицината, промишлеността, науката и образованието на територията на Република България.

Мониторингова мисия на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се провежда на всеки шест месеца. Целта й е да установи реалния напредък на дейностите и проектите по извеждането, както и хода на изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноативни радиоактивни отпадъци, които се финансират безвъзмездно от Международен фонд "Козлодуй". Фондът се финансира от Европейския съюз, както и от 10 страни донори - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Средствата се администрират от ЕБВР. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:18
Бивш директор на ВиК - Перник става прокурист на дружеството
18:44
Унищожават 217 кг риба без документи от проверките за Никулден
18:00
Министър Маринов и депутати обсъдиха как да се улесни преминаването през ГКПП Кулата
16:46
Външно: Голямо наводнение в Дубай, няма пострадали българи
16:36
Общините искат нова основа за данък сгради от 2021 г.
13:39
София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света
13:04
Цацаров: Не бива да отричаме изначално проекта за разследване на главния прокурор
12:02
ВАС отмени текстове от Наредбата за работното време на служителите на МВР
11:54
Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ, подава оставка като главен прокурор днес
11:47
Лекарският съюз: Уважавани лекари бяха опетнени без доказателства
10:21
Осем акта за горене но боклуци от проверени 900 домакинства в София
09:14
Спасителното куче е член на семейството до края на дните си
08:22
Кметът на Перник ще предложи по-лек режим на водата за празниците
10 декември 2019 г.
19:58
"168 часа": 4-ти месец отказват да възстановят като фелдшер бащата на Хасан и Ибрахим
18:00
Аврамова: Разработен е нов график за водата в Перник
17:40
Възстановено e движението по столичния бул."Цариградско шосе"
15:20
Изтичане на газ спря движението на "Цариградско шосе" в София
15:16
Пращаме втора група инженери в Албания за оценка на щетите от земетресението
13:17
Бутат незаконни постройки в Пловдив заради строежа на нов булевард
12:11
Децата на Мария и Свилен Велеви свидетелстват по делото
11:47
Облагаме книги и учебници с най-високо ДДС в Европа
10:57
Отново потенциално опасни пиротехнически изделия в търговската мрежа
10:40
Меко време до Коледа, другата седмица пролет през декември
10:33
Омбудсманът в позиция до КФН: Проектът „Бонус-Малус“ ощетява гражданите
10:31
В Шабла приключи проект за ползата от рибните продукти и аквакултури

Най-четени от Общество

Избор на редактора