Още снимки:
test

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

18.10.2019 12.37

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса за бъдещата детска болница в София да бъде спряна. Тя е внесла жалба във Върховния административен съд, като делото е насрочено за 11 ноември.

Според Камарата в сегашното си състояние сградата е невъзможна, незаконна и опасна. Архитектите посочват, че нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра.

От КАБ подчертават, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж е бил определен за премахване, като се предвижда изграждането на нова детска болница на 5 етажа.

Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни, категорични са архитектите.

Те напомнят, че строежът на сградата е започнал още през 1978 г. и за толкова дълго време всяка сграда старее. От Камарата подчертават, че през 2004 г., когато идеята за детска болница отново е на дневен ред, експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод. Те заключават, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти. Независимо от това през април тази година здравното министерство обявява обществена поръчка за довършване на строежа.

От КАБ твърдят, че заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и позволява редица злоупотреби.

"Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки катаклизмите навън. Само че за заданието на Министерството на здравеопазването това не важи", посочва се в становището на Камарата.

Архитектите подчертават, че в заданието няма никаква идея за броя на паркоместата, нито за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Не е предвидено и изграждането на топла връзка със съседната университетска болница "Майчин дом".

От КАБ посочват, че обществената поръчка е за довършване на стария строеж на инженеринг, което означава, че всички етапи в създаването на сградата - проектиране, строителство и авторски надзор, ще бъдат поверени на строителя. Според архитектите инженерингът е допустим единствено, когато вече е създаден идеен проект на сградата, докато в случая липсва дори предпроектно проучване.

От Камарата напомнят, че след публикуването на обществената поръчка са предупредили здравното министерство, че заданието залага опасности и са предложили безвъзмездно да помогнат за написването на професионално задание заедно с Камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването обаче е отказало. По тази причина архитектурната колегия е обжалвала поръчката пред КЗК, но жалбата е била отхвърлена.

Архитектите посочват, че в края на септември са внесли жалба във ВАС срещу условията в обществената поръчка, но така и не е последвала реакция от страна на здравното министерство.

От КАБ са категорични, че ако бъде изпълнена тази обществена поръчка, очакванията на обществото да получи нова модерна сграда, изградена по последните технологични изисквания, няма да бъдат изпълнени.

"Заложените в тази обществена поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта без край. Залагат много повече от предполагаемите 95,4 млн. лв. обществени пари. Но най-лошото е, че в залог ще бъде сигурността и животът на много хора", посочва се в позицията им.

Припомняме, Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към осъществяването й. Първоначално намерение къде да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след протест от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
16:22
Продадоха български орден на търг за 20 000 евро
15:27
15 км опашка от камиони се изви на "Капитан Андреево"
14:16
Протестът на социалните работници прераства в ефективна стачка
13:58
При нарушение запечатват бензиностанция за 3 г.
13:12
Отдават на концесия три плажа в Бургас, Приморско и Созопол
13:00
С петиция настояват да се създаде Национален институт за борба с рака
12:50
Държавата отпусна пари за разплащане на дългове на болница „Лозенец“
12:48
16 солисти свирят на 8 рояла във Велико Търново на 21 ноември
12:45
Украсяват Пловдив за предстоящите коледно-новогодишни празници
12:43
Започна повторното броене на бюлетините от втория тур на кметските избори в Дупница
12:35
Изтича срокът за номиниране на кандидати за шеф на КПКОНПИ
12:28
Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник
12:13
Жителите на седем плевенски села ще имат думата за назначаване на кметски наместници
12:08
Пети фестивал на китайската култура в Русенския университет „Да си построим мечта“
11:50
Отпускат 40 лв. коледни добавки за най-бедните пенсионери
11:38
Временна организация на движението във Велико Търново на МПС на 20 ноември 2019 г.
11:33
Техническото състояние на яз. Жребчево" е много добро, отчете управителят на "Напоителни системи" - Сливен
11:28
Полицаи тестваха спортисти с дрегер по време на обучителна лекция
11:20
Борисов: Да се отстранят незабавно директорите на трите болници, гледали как детето умира
10:45
Перничани протестират срещу водния режим
10:43
Световни организации протестират пред български посолства за забрана на фермите за ценни кожи
10:20
Ученици събират пари за паметник на патрона на училището във Видин
10:18
Водач на автомобил отнесе актове след като колата му горя
10:08
Съдът разреши повторно броене на бюлетините от изборите в Огняново
09:58
ДАМТН започва кампания “Безопасна коледа 2019”

Най-четени от Общество

Избор на редактора