Още снимки:
test

Иван Вазов е единственият, който запазва ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”

22.09.2019 09.59

През 1920 г. цар Борис III връчва ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий” на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е единственият, който получава възможността да го задържи завинаги. Орденът е учреден от цар Фердинанд I във връзка с провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г.

„Орденът се връчва на държавни лица и е най-високият орден по онова време в Царска България. Иван Вазов получава правото да не връща ордена след смъртта си, както се е правило по това време”, заяви в интервю за БГНЕС Цветина Иванова, уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Високото отличие е връчено на патриарха на българската литература за 70 години от рождението му и 50 години творческа дейност. На същия този ден Вазов е провъзгласен за народен поет.

На днешния 22 септември се навършват 98 години от смъртта народния поет Иван Вазов.

„Един от най-важните и ценни експонати е царският Указ, с който Вазов е обявен за народен поет. Указът е прочетен и връчен в Народния театър. След като се връща в дома си Вазов излиза на балкона, за да поздрави насъбралото множество и осъзнава колко много е обичан от обществото”, разказа уредникът на къщата-музей.

Вазов изиграва важна роля за обществото, когато е подписан Ньойския договор, чиято трагична 100-годишнина отбелязваме през 2019 г.

„Подписването на Ньойския договор е истинска национална катастрофа за родината, тъй като България е победена и е принудена да плаща огромни репарационни задължения, лишена e от армия. За българския народ е шокиращо, че 2 млн. наши сънародници остават извън пределите на страната. В деня, в който е подписан Ньойския договор, тук в София е отслужена панихида в памет на загиналите български войници. След като приключва молитвата хората спонтанно се включват в шествие. Те решават да дойдат до дома на поета, за да чуят какво ще им каже той в този тежък момент. Надявали са се той да им вдъхне увереност и борбеност.

Всъщност да – това се случва. Когато стигат до тук, съвсем близо до дома на Вазов, се намира сградата на Министерски съвет. Министрите излизат на балкона, за да се обърнат към събралото се множество. В този момент обаче един от участниците в това шествие казва, че те са тук, за да чуят Вазов. В този момент писателят се намира в „Юнион клуб“ със своя приятел и биограф – проф. Шишманов и когато разбира, че се случва нещо около дома му се показва на прозорчето на клуба и от там произнася своята вълнуваща реч. Това са думи на кураж, на увереност в българския дух, вяра в националните идеали и вярата в това, че България ще продължи да се бори за справедливост”, връща ни в онова време Иванова.

Влизайки в къщата, намираща се на ъгъла на ул. „Иван Вазов” и „Г. С. Раковски”, като с „машина на времето” се пренасяме в една отминала епоха.

„Тук Иван Вазов изживява последните 26 години от живота си. Къщата е впечатляваща, защото са запазени стаите и уредбата, която е била в тях. На втория етаж може да се види кабинетът на Вазов, официалната приемна. Също така стаята на Съба Вазова и спалнята на Вазов. На първия етаж е документалната експозиция и трапезарията”, обяснява уредникът, докато разхожда екипа ни в къщата.

Сред експонатите може да видим един от първите телефони в България, неговото последно куче Буби, което е препарирано и се намира в кабинета му, бастуна му, личната му библиотека и много други вещи, показващи колко важен е бил той както за народа и Отечеството.

В тази сграда, в специален сейф, се съхраняват сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат при много специални случаи. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
08:35
Слънчев неделен ден – най-доброто от есента
19 октомври 2019 г.
20:00
МРРБ обяви начало на ремонта на пътя Мездра - Роман
19:22
Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник
19:08
Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"
18:17
Президентът Румен Радев тича благотворително за хора с увреждания
17:37
Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР
15:42
Цариброд чака с нетърпение новата пътна връзка до границата
14:45
Дълг на "Топлофикация" може да спре доставки на газ в цялата страна
14:32
Издирват родителите на изоставеното бебе в Петрич
14:18
Първи случай на африканска чума по свинете в Габровско
14:04
Възстановява се движението на временно отменените влакове в страната
11:45
Издават специални дизайнерски монети за 70-годишнината на КНР
11:38
Ще накажат ли лекарите, забравили жена в скенер за 6 часа
10:56
500 кг от заразената с листерия риба стигнала до потребителите
10:37
Дигиталната революция завладява софийското метро
10:12
Жандармерията охранява извозването на бюлетините до областните центрове
08:06
Почитаме Свети Иван Рилски
08:00
Циганско лято и този уикенд
18 октомври 2019 г.
20:15
МВнР предупреждава за усложнена от протести обстановка в Барселона
20:09
ВАС отряза родителите за жалбата им срещу Стратегията за детето
18:53
БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия
16:10
Селфи с инструктора в началото и края на шофирането ще доказва, че се е състояло (Обновена)
13:41
Нинова: Стефан Данаилов излезе от комата и е много по-добре, иска у дома
13:26
Петър Стоянов: Милчо Левиев винаги казваше: "Аз съм си филибелия"
12:37
Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Най-четени от Общество

Избор на редактора