Международен ден на биоразнообразието
България 22.05.2019 09:59
Днес отбелязваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва ежегодно от 1993 г., след подписването на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна член през февруари 1996 г., като полага усилия за адекватни мерки и действия по нейните приоритети.
Темата за тази година е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашата здраве“. Целта е вниманието да се фокусира върху биологичното разнообразие като основа за нашата храна и здраве и като ключов катализатор за трансформиране на хранителните системи и подобряване на човешкото здраве. Темата има за цел още да увеличи осведомеността за това, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното разнообразие и здравите екосистеми. Ключово послание е, че многообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благоденствие на Земята, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяване на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването. Около една трета от произвежданите ежегодно в нашия регион храни просто се изхвърлят, а същевременно биха стигнали за решаването на проблемите с глада.
През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители. Половината от породите на много домашни животни са загубени, а всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов на или над техните устойчиви граници.
Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания. С този спад на агробиоразнообразието изчезват съществените познания за традиционната медицина и местните храни. Загубата на разнообразни диети е пряко свързана с болести или рискови фактори за здравето като диабет, затлъстяване и недохранване и има пряко въздействие върху наличието на традиционни лекарства.
Освен гладът се е появил и друг проблем – неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от населението е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се наблюдава тенденция за забавяне на растежа на децата, което също е свързано с лошите хранителни навици.
Денят се чества на 29 декември до 2000 г., когато Общото събрание на ООН гласува нова дата - 22 май, за Международен ден на биологичното разнообразие.
Горите са екосистеми с голямо разнообразие на растителни и животински видове. Биологичното разнообразие е превърнало Земята в уникално обитаемо място и има важно значение за обезпечаване благосъстоянието, прехраната и културната цялостност на хората.
Горите съдържат ресурси за производството на над 5000 продукти - от медицински лечебни растения, горива, храна, мебели и дрехи; предпазват почвата от ерозия и спомагат за регулиране на промените в климата; пречистват водата; подпомагат условията за живот на цялото население на Земята. Глобалната оценка на горските ресурси през миналата година показва, че се увеличава обезлесяването, което е причина за увеличаване на вредните емисии, ограничаване на водните ресурси и безпрецедентната загуба на биологично разнообразие.
Правителства, международни организации и групи по опазване на горите обединиха своите усилия в търсене на начини за опазване и устойчиво управление на горите и запазване на ползите от тях за бъдещите поколения. Форумът за горите на Обединените нации (UNFF) и Секретариатът на Конвенцията по биоологично разнообразие (CBD), включващ правителствата на 193 страни-членки, работят заедно за осъзнаване и поемане на отговорност по централната роля на хората в управлението и устойчивото развитие на всички видове гори по света.
Темата за тази година е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашата здраве“. Целта е вниманието да се фокусира върху биологичното разнообразие като основа за нашата храна и здраве и като ключов катализатор за трансформиране на хранителните системи и подобряване на човешкото здраве. Темата има за цел още да увеличи осведомеността за това, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното разнообразие и здравите екосистеми. Ключово послание е, че многообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благоденствие на Земята, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяване на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването. Около една трета от произвежданите ежегодно в нашия регион храни просто се изхвърлят, а същевременно биха стигнали за решаването на проблемите с глада.
През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители. Половината от породите на много домашни животни са загубени, а всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов на или над техните устойчиви граници.
Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания. С този спад на агробиоразнообразието изчезват съществените познания за традиционната медицина и местните храни. Загубата на разнообразни диети е пряко свързана с болести или рискови фактори за здравето като диабет, затлъстяване и недохранване и има пряко въздействие върху наличието на традиционни лекарства.
Освен гладът се е появил и друг проблем – неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от населението е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се наблюдава тенденция за забавяне на растежа на децата, което също е свързано с лошите хранителни навици.
Денят се чества на 29 декември до 2000 г., когато Общото събрание на ООН гласува нова дата - 22 май, за Международен ден на биологичното разнообразие.
Горите са екосистеми с голямо разнообразие на растителни и животински видове. Биологичното разнообразие е превърнало Земята в уникално обитаемо място и има важно значение за обезпечаване благосъстоянието, прехраната и културната цялостност на хората.
Горите съдържат ресурси за производството на над 5000 продукти - от медицински лечебни растения, горива, храна, мебели и дрехи; предпазват почвата от ерозия и спомагат за регулиране на промените в климата; пречистват водата; подпомагат условията за живот на цялото население на Земята. Глобалната оценка на горските ресурси през миналата година показва, че се увеличава обезлесяването, което е причина за увеличаване на вредните емисии, ограничаване на водните ресурси и безпрецедентната загуба на биологично разнообразие.
Правителства, международни организации и групи по опазване на горите обединиха своите усилия в търсене на начини за опазване и устойчиво управление на горите и запазване на ползите от тях за бъдещите поколения. Форумът за горите на Обединените нации (UNFF) и Секретариатът на Конвенцията по биоологично разнообразие (CBD), включващ правителствата на 193 страни-членки, работят заедно за осъзнаване и поемане на отговорност по централната роля на хората в управлението и устойчивото развитие на всички видове гори по света.
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените
- 18:55 Aктуализираха заплатите на кметовете на варненските райони и села в общината
- 18:53 "Емирейтс" спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай