Учени обясниха защо едно вино е по-сухо от друго

Наука 13.05.2019 14:02

Взаимодействието между танините и слюнката в устата обяснява защо някои вина оставят по-сух вкус в устата, пише в. "Дейли мейл".

Танини, извлечени от по-сухи вина - като каберне совиньон, са с по-големи молекули и с повече пигменти и взаимодействат по-бурно със слюнката от тези в по-малко сухото пино ноар. Когато по-сухите танини се добавят към контролни напитки, усещането за сухота в устата от тях се увеличава.

Откритието на учените от Американското дружество на химиците ще помогне на винопроизводителите да контролират по-добре вкуса на виното, съобщи БТА.

Танините са полифенолни молекули с бледожълт до светлокафяв цвят, характерни за корените, дървесината, кората, листата и плодовете на много растения. Служат за избистрянето на виното и бирата. Те се свързват с протеините и аминокиселините и така ги утаяват. Разтворите с тях имат стипчив вкус.


CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147