Представихме наши храни и напитки на празника на гастрономията в Париж
България 23.09.2016 18:17
"Днешният празник е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия във Франция. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд, но и като страна на качествени и вкусни храни."
Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването на празника на гастрономията в Париж, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Събитието се провежда от 23 до 25 септември и за пръв път се организира като Международно селище на левия бряг на река Сена.
Българският вкус е представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. Гостите на празника могат да опитат и мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози. Празникът на гастрономията се чества от 2011 година. Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.
Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория. Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки. /24chasa.bg
Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването на празника на гастрономията в Париж, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Събитието се провежда от 23 до 25 септември и за пръв път се организира като Международно селище на левия бряг на река Сена.
Българският вкус е представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. Гостите на празника могат да опитат и мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози. Празникът на гастрономията се чества от 2011 година. Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.
Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория. Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки. /24chasa.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 21:31 Пеканов закова Радан Кънев: В последните 9 месеца няма нито един транш от Плана за възстановяване
- 21:24 Хороскоп за петък, 29 март 2024 г.
- 19:33 Предлагат агресията да стане основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
- 19:23 Латвийският външен министър подава оставка, искат да разследват разходите за пътуванията му
- 19:14 14-годишното момче с тротинетка е с опасност за живота след сблъсък с кола в Русе
- 19:06 Boeing увеличава производството на дронове
- 18:57 Андролова: ПП на всяка цена искаха енергетиката, защото имат недовършени схеми
- 18:46 Защо котките имат плешиви петна пред ушите?