Проф. Байкова: Не яжте престояла и омекнала салата
България 26.04.2016 09:48
Никога не яжте престояла и омекнала зелена салата и винаги белете репичките. Това посъветва проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, пред Нова телевизия.
Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.
Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.
Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова.
Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.
В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят. /24chasa.bg
Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.
Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.
Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова.
Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.
В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят. /24chasa.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 13:50 Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие
- 13:48 Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния
- 13:42 Шофьор кара в насрещното в скоростната лента на магистрала "Струма" (ВИДЕО)
- 13:41 В аптеките няма проблеми с електронните рецепти, но трябва да има изключения за антибиотика
- 13:35 Кабинетът в оставка дава над 13 милиона лева за вдигане на заплатите в НОИ
- 13:33 Кавга за еврозоната и енергетиката: Асен Василев бил „министърът с най-дълбоко гърло“, според ИТН
- 13:29 Хората наистина имат "шесто чувство" - нарича са интepoцeпция и е важно за здравето ни
- 13:27 Ст. комисар Антон Златанов: Експерти от 14 страни казаха, че сме готови за Шенген и по суша