Сега му е сезона: Няколко рецепти за царска туршия
Любопитно 05.09.2015 15:41
Каква зима би ни очаквала, ако в мазето не ни чакат поне няколко буркана с домашна зимнина и вкусна туршия! Ако заради топлото време сте забавили тази година правенето на туршийки и сладки компоти, ние ви предлагаме 5 страхотни идеи за царска туршия. Лесни за правене, много вкусни за ядене!
За да задоволим всички вкусове, има туршия по селска рецепта, има и рецепта на софиянци, да разберем как те я правят туршията. Бон апети!
Царска туршия
Приготвяне:
Необходими продукти за 1 буркан:
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
2 счукани аспирина
1 кафеена чашка ябълков оцет
карфиол, камби или червени чушки
моркови, целина, магданоз, зеле
Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.
Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
Царска туршия на баба
Приготвяне:
Всичко се нарязва и се обърква с 1 чаена чаша сол, 2 чаени чаши захар. Стоят една нощ, след това се изцежда сокът и се прибавят 1, 5 литра оцет, 1 чаша олио, дафинов лист и черен пипер. Всичко това, тази смес, се сварява и след като изстине се заливат чушките и зелето, които се нареждат предварително в буркана, запечатват се бурканите и се стерилизират малко.
Пробвайте тази туршия, моята баба я знае от своите баби, а всички знаем как хубаво са умеели да готвят те. Наистина е превъзходна и изчакайте малко да отлежи, не правете като нас, да изяждате всичко на втората седмица. :)
Царска туршия от село:
За саламурата:
9 чаени чаши вода
4 чаени чаши оцет
4 чаени чаши захар
1 чаена чаша морска сол
Всичко това се слага в голяма тава
Приготвяне:
Готовата марината се изсипва в бидончето и отгоре се насипват предварително изчистените и нарязани зеленчуци. Когато се покрият добре от течността, се изчаква малко, те омекват и се натискат надолу. Добавят се още, пак се изчаква малко, натискат се и така, докато се напълни бидончето. Затиска се с обърната чиния или нещо подобно, затваря се и се съхранява на хладно.
Става безкрайно вкусно и лесно, опитайте и едва ли ще предпочетете друга! ;-)
Царска туршия от София
Продукти:
5 кг камби
1 кг моркови
1 глава карфиол (големичка)
1 л 6% оцет
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
1 чаена чаша сол
1 връзка целина
1 шепа чесън
30-40 зърна черен пипер
15 таблетки български аспирин
Зеленчуците се нарязват в достатъчно голям съд. Оцетът, захарта, медът и солта се затоплят, за да се получи хомогенен разтвор и охладен се добавя към нарязаните зеленчуци. След 5-6 часа се добавят и стритите на прах аспиринчета. След като престои 24 часа и неколкократно се разбърква, се затваря в буркани (с капачки на винт) без варене.
Добър апетит!
Царска туршия с морска сол
Продукти:
4 кг цветно зеле
3 кг камби
1 кг моркови
керевиз
Марината:
18 ч. ч. вода
8 ч. ч. оцет
6 ч. ч. захар
2 ч. ч. морска сол
Маринатата се бърка до пълното разтваряне на солта и захарта. Продуктите се нарязват в голям съд и се заливат с марината. Оставят се да престоят 12 часа,като се разбъркват няколко пъти. След това се пълнят трилитрови буркани,като на всеки се слагат по 4 аспирина. Не се вакуумират./az-jenata.bg
За да задоволим всички вкусове, има туршия по селска рецепта, има и рецепта на софиянци, да разберем как те я правят туршията. Бон апети!
Царска туршия
Приготвяне:
Необходими продукти за 1 буркан:
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
2 счукани аспирина
1 кафеена чашка ябълков оцет
карфиол, камби или червени чушки
моркови, целина, магданоз, зеле
Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.
Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
Царска туршия на баба
Приготвяне:
Всичко се нарязва и се обърква с 1 чаена чаша сол, 2 чаени чаши захар. Стоят една нощ, след това се изцежда сокът и се прибавят 1, 5 литра оцет, 1 чаша олио, дафинов лист и черен пипер. Всичко това, тази смес, се сварява и след като изстине се заливат чушките и зелето, които се нареждат предварително в буркана, запечатват се бурканите и се стерилизират малко.
Пробвайте тази туршия, моята баба я знае от своите баби, а всички знаем как хубаво са умеели да готвят те. Наистина е превъзходна и изчакайте малко да отлежи, не правете като нас, да изяждате всичко на втората седмица. :)
Царска туршия от село:
За саламурата:
9 чаени чаши вода
4 чаени чаши оцет
4 чаени чаши захар
1 чаена чаша морска сол
Всичко това се слага в голяма тава
Приготвяне:
Готовата марината се изсипва в бидончето и отгоре се насипват предварително изчистените и нарязани зеленчуци. Когато се покрият добре от течността, се изчаква малко, те омекват и се натискат надолу. Добавят се още, пак се изчаква малко, натискат се и така, докато се напълни бидончето. Затиска се с обърната чиния или нещо подобно, затваря се и се съхранява на хладно.
Става безкрайно вкусно и лесно, опитайте и едва ли ще предпочетете друга! ;-)
Царска туршия от София
Продукти:
5 кг камби
1 кг моркови
1 глава карфиол (големичка)
1 л 6% оцет
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
1 чаена чаша сол
1 връзка целина
1 шепа чесън
30-40 зърна черен пипер
15 таблетки български аспирин
Зеленчуците се нарязват в достатъчно голям съд. Оцетът, захарта, медът и солта се затоплят, за да се получи хомогенен разтвор и охладен се добавя към нарязаните зеленчуци. След 5-6 часа се добавят и стритите на прах аспиринчета. След като престои 24 часа и неколкократно се разбърква, се затваря в буркани (с капачки на винт) без варене.
Добър апетит!
Царска туршия с морска сол
Продукти:
4 кг цветно зеле
3 кг камби
1 кг моркови
керевиз
Марината:
18 ч. ч. вода
8 ч. ч. оцет
6 ч. ч. захар
2 ч. ч. морска сол
Маринатата се бърка до пълното разтваряне на солта и захарта. Продуктите се нарязват в голям съд и се заливат с марината. Оставят се да престоят 12 часа,като се разбъркват няколко пъти. След това се пълнят трилитрови буркани,като на всеки се слагат по 4 аспирина. Не се вакуумират./az-jenata.bg
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.26558 |
RON | 10 | 3.93084 |
TRY | 100 | 5.65362 |
USD | 1 | 1.83957 |
Последни новини
- 19:29 Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах
- 19:21 Почетоха гаснещия Ериксон и в клуба, за който извърши най-голямото си чудо (ВИДЕО)
- 19:11 Виктория още имала чувства към Алек
- 19:02 И среброто се готви за ценови рекорди
- 18:53 Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш
- 18:53 Бивш инженер на НАСА твърди, че е изобретил двигател, който не изисква гориво
- 18:43 Мъск критикува Австралия заради заповед за скриване на видеа от нападението над свещеник в Сидни
- 18:35 Украйна забрани консулски услуги, за да върне мъжете на военна възраст от чужбина