Проф. Байкова: Съвременният човек не приема достатъчно жизненоважни биологично активни вещества
България 30.08.2015 15:25
Ясно е, че съвременният човек, с неговия стил на живот и хранене, не приема достатъчно жизненоважни биологично активни вещества, които организма не може сам да синтезира, а очаква да приеме с храната отвън.
Това каза за „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
„В нашите проучвания отчитаме, че средно-дневния хранителен прием е дефицитен по отношение на някои есенциални нутриенти. Когато те са дефицитни, много е важно да ги приеме като хранителни добавки. Това са добавки към храната, а не подобрители на технологични процес. Това са две различни понятия.
Когато тези хранителни компоненти са създадени посредством екстракт, сложен в капсула, таблетка, капки или прахчета, излагайки ги по рафтовете на аптеките, ние ги приемаме като храни.
Те трябва непременно да отговарят на всички изисквания на законите ни”, посочи проф. Байкова. По думите ?, в България съществува наредба, която е в сила от януари 2005 г. и регламентира производството, продажбата и употребата на хранителни добавки.
„Според Директива/2002 на Европейската комисия, хранителните добавки са обогатители на храната. Това означава, че те са по-скоро храни, а нямат за цел да лекуват или да предпазват от болести, защото това не е тяхната функция.
Предназначението им е да бъдат обогатители на хранителния прием”, обясни още проф. Байкова.
Това каза за „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
„В нашите проучвания отчитаме, че средно-дневния хранителен прием е дефицитен по отношение на някои есенциални нутриенти. Когато те са дефицитни, много е важно да ги приеме като хранителни добавки. Това са добавки към храната, а не подобрители на технологични процес. Това са две различни понятия.
Когато тези хранителни компоненти са създадени посредством екстракт, сложен в капсула, таблетка, капки или прахчета, излагайки ги по рафтовете на аптеките, ние ги приемаме като храни.
Те трябва непременно да отговарят на всички изисквания на законите ни”, посочи проф. Байкова. По думите ?, в България съществува наредба, която е в сила от януари 2005 г. и регламентира производството, продажбата и употребата на хранителни добавки.
„Според Директива/2002 на Европейската комисия, хранителните добавки са обогатители на храната. Това означава, че те са по-скоро храни, а нямат за цел да лекуват или да предпазват от болести, защото това не е тяхната функция.
Предназначението им е да бъдат обогатители на хранителния прием”, обясни още проф. Байкова.
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.26558 |
RON | 10 | 3.93084 |
TRY | 100 | 5.65362 |
USD | 1 | 1.83957 |
Последни новини
- 11:01 Предлагат Славиша Стоянович и Бруно Акрапович за треньори на Левски
- 10:59 Симеон Дянков: Влизането ни в Еврозоната е възможно през януари 2027 г.
- 10:48 Венеция въвежда еднодневни билети за първи път в историята
- 10:45 Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище
- 10:37 Турция готви грандиозен проект през границата с България
- 10:36 Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право
- 10:30 Катедрата „Електроенергетика” в Техническия университет - Варна отбеляза 50-годишен юбилей
- 10:27 Пролетното косене във Варна върви по график