Учени откриха как древните канибали са готвили човешко месо
Любопитно 23.05.2015 21:03
Учени обясниха как точно се е готвело човешкото месо по време на индианските ритуали в древно Мексико, съобщи Lenta.ru.
През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.
Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка. След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.
„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.
Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене.
Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки.
Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия./fakti.bg
През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.
Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка. След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.
„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.
Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене.
Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки.
Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия./fakti.bg
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 10:32 Избори за президент в Северна Македония
- 10:28 На ПП-ДБ пак друг им е виновен: ГЕРБ саботирали ПВУ, с ДПС бавели съдебната реформа
- 10:25 Борисов за ПП-ДБ: Няма да има сглобка с хора, прехвърлящи вина
- 10:24 Проф. Кантарджиев: Обстановката е спокойна. Хората трябва да вземат мерки!
- 10:13 Времето: Слънчево, с температури днес до 24 градуса
- 10:08 С факелно шествие във Варна почетоха 109 години от арменския геноцид
- 10:04 Прокурор Десислава Петрова: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани
- 09:55 Четири български победи на европейското първенство по шахмат