Експерт: Най-много нитрати има в марулята, спанака и лука
България 05.05.2015 10:53
Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация". Това каза пред Нова тв. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика.
По думите и? нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.
За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.
"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука - нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълва Байкова.
Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества.
"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.
"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.
В жива връзка от столичния пазар "Иван Вазов" репортерката Вероника Димитрова разпита продавачи и купувачи за стоката, която се предлага там, както и за нейното качество. /24chasa.bg
По думите и? нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.
За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.
"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука - нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълва Байкова.
Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества.
"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.
"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.
В жива връзка от столичния пазар "Иван Вазов" репортерката Вероника Димитрова разпита продавачи и купувачи за стоката, която се предлага там, както и за нейното качество. /24chasa.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 23:12 23 партии и 11 коалиции подадоха документи в ЦИК за участие в изборите на 9 юни
- 22:53 Хороскоп за четвъртък, 25 април 2024 г.
- 19:36 Попфолк певицата Глория е катастрофирала в Кресненското дефиле
- 19:26 Най-голямата германска оръжейна компания получи поръчка от Бундесвера за €400 млн.
- 19:17 Българи взеха златен медал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC)
- 19:09 Засега няма риск у нас работни места да бъдат заети от изкуствен интелект
- 18:57 Криси от Ергенът 3 - участничката, която качи 9 кг по време на участието си в риалитито
- 18:46 Надрусана шофьорка блъсна дете на пешеходна пътека в Добрич